Alkohol bi pod određenim uvjetima mogao biti dobar za zdravlje

JE LI alkohol dobar za zdravlje? Čini se da to ovisi o količini, navikama pijenja i profilu osobe, pokazuje nova studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NHI).

"Ne ohrabrujemo nikoga da pije", odmah ističe Lorraine Gunzerath, voditeljica projekta pod naslovom "Alkoholizam: kliničko i eksperimentalno istraživanje".

Studija, namijenjena onima koji već piju, pokazala je da bi za iskorištavanje dobrobiti alkohola konzumirana količina trebala biti u skladu s dobi, spolom i zdravstvenim stanjem.

Za prosječnu populaciju, konzumacija dviju čaša dnevno za muškarce i jedne za žene povezana je sa smanjenjem mortaliteta i vjerojatno nije štetna. Ipak, treba se čuvati zloporaba: muškarci ne bi trebali prijeći preko četiri čaše dnevno, a žene tri.

Ključ je, čini se, učestalost. Piti manje no više puta na tjedan, primjerice jednu ili dvije čaše na dan ili svaka dva dana, mogla bi biti najkorisnija formula za srce. Nisko i redovito izlaganje alkoholu pridonosi, čini se, povećanju dobrog kolesterola (HDL) i razrjeđuje krv.

Veza između konzumacije alkohola i raka dojke i dalje je sporna. Neke studije pokazale su vrlo malo povećanje rizika. No najugroženije su žene čije su majka ili sestre imale rak dojke ili one koje su podvrgnute hormonskoj terapiji estrogenom nakon menopauze.

Jedna do dvije čaše alkohola dnevno u tjednu čini se da smanjuje i rizik od dijabetesa tipa 2.

Nijedna količina alkohola nije pak bezopasna u slučaju trudnoće. Dojilje koje povremeno požele ispiti čašicu to bi trebale učiniti nekoliko sati prije dojenja kako alkohol ne bi stigao do novorođenčadi. Suprotno uvriježenom mišljenju, alkohol ne pospješuje stvaranje majčina mlijeka nego ga privremeno prekida.

Jedno je sigurno: ispijanje pet ili šest čaša subotom navečer nikako ne može biti korisno i alkoholizam ostaje i dalje ozbiljan zdravstveni problem, upozoravaju stručnjaci.



Pročitajte više