Alu Alhanov, kandidat Kremlja dobio više od 73 posto glasova

ALU ALHANOV, kandidat kojega podupire Kremlj, pobijedio je već u prvom krugu predsjedničkih izbora u Čečeniji sa 73,48 posto glasova, priopćio je službeno predsjednik čečenskog izbornog povjerenstva AbdulKerim Arsahanov.

Ta brojka koja se odnosi na sve prebrojane glasačke listiće, utvrđena je na temelju rezultata koje su telefonski priopćila mjesna izborna povjerenstva.

"Rezultat se više neće mijenjati", zaključio je Arsahanov na konferenciji za tisak.

Ostali kandidati (svi proruski orijentirani i bliski okružju bivšeg predsjednika Ahmada Kadirova ubijenog u svibnju) osvojili su neznatan broj glasova, osim Movsara Hamidova koji je dobio 8,94 posto, iza kojega je Vaha Visajev (4,72 posto).

Odziv je bio 85,24 posto, kazao je Arsahanov. To je više nego na prethodnim predsjedničkim izborima iz listopada 2003., što su sa sumnjičavošću prihvatile kako nevladine organizacije, tako i novinari koji su u nedjelju izvijestili o vrlo slabom odzivu na svim posjećenim biračkim mjestima.

Alhanov koji je stigao tijekom održavanja konferencije za tisak odjeven u bijelu košulju kratkih rukava s prugastom kravatom, održao je kratak optimističan govor. "Svake godine sve je manje povreda ljudskih prava u republici. Moja je glavna zadaća uspostaviti sigurnost i obnoviti gospodarstvo", istaknuo je, dodavši da će to biti tema njegovih "prvih odluka".


Pročitajte više