Američke snage okružuju Bagdad, dvotonske bombe na grad

BAGDAD je izložen jednom od najtežih bombardiranja od početka rata, u sklopu kojeg su prvi put korištene i dvotonske bombe, a američke snage se pregrupiraju uoči nastavka napredovanja prema Bagdadu dok se na sjever prebacuju nove snage, javljaju svjetske agencije.

Američki dužnosnici su rekli da su bombe i krstareći projektili pogodili više komunikacijskih i zapovjednih objekata u glavnom gradu, uključujući i toranj koji su pogodile dvije satelitski navođene bombe od po 2.115 kg bačene iz bombardera B-2. Gađani su vladini uredi, uključujući ministarstva informiranja, planiranja i vanjskih poslova. Poginulo je sedam civila, a 92 su ranjena priopćio je irački ministar informiranja Mohamed Saed al Sahaf.

Iračka protuzračna obrana srušila je nad Bagdadom jednu bespilotnu špijunsku letjelicu, rekli su svjedoci.

Američki plan bitke za Bagdad već poprima oblik, kako postrojbe na terenu dolaze na položaje s kojih mogu gotovo sa svih strana napasti grad, ili ga držati pod opsadom što je kao mogućnost naznačio i ministar obrane Donald Rumsfeld rekavši u četvrtak pred Kongresom da "Bagdad treba izolirati prije zauzimanja".

Američke snage došle su na 80-ak km od Bagdada predvođene 3. pješačkom divizijom, 101. zračno-desantnom divizijom i 1. marinskim ekspedicijskim korpusom. Specijalne snage djeluju na zapadu i sjeveru Iraka, gdje je, nakon dolaska 1.000 padobranaca 173. zračno-desantne brigade na uzletište Hirit kod Arbila, u petak nastavljano prebacivanje vojnika i opreme. U prebacivanju od četvrtka sudjeluje više desetaka transportnih zrakoplova i teških helikoptera.

Svi pokreti sugeriraju strategiju opkoljavanja Bagdada, koji brane snage Republikanske garde, procijenjene na 80-100 tisuća vojnika,

koje su izložene stalnom bombardiranju.

U Iraku se sada nalazi oko 90.000 američkih vojnika, s povećanjem od 14.000 u samo dva dana, rekli su američki časnici. U regiji je više od 250.000 američkih vojnika, a još 100 do 120 tisuća počet će stizati u Kuvajt idućih dana, uključujući 4. pješačku, 1. oklopnu i 1. konjičku diviziju kopnene vojske.

U središnjem dijelu Iraka, jedinice 3. pješačke divizije, čije su prethodnice stigle na 80 km od Bagdada, sukobile su se u blizini Najafa (160 km južno od Bagdada) s iračkom brigadom s oko 1.500 vojnika i topništvom. Američke snage koristile su u tom sukobu tenkove, teško topništvo, helikoptere Apache i lovce F-18 i F-15.

Irak je objavio da su napadači odbačeni 50 km od Najafa, te da su u samom gradu američke kazetne bombe ubile 26 civila a 60 ranile.

Časnici na nosaču Kitty Hawk rekli su da su njihovi lovci polijetali u napade na položaje oklopne divizije iračke Republikanske garde između Karbale i Bagdada, koristeći i bombe od 450 kg.

Jedan od zapovjednika američke vojske predvidio je u idućih 48 do 72 sata teške borbe oko Karbale, 50 km sjevernije od Najafa, gdje su položaji iračke brigade s oko 6.000 vojnika i tenkova.

Ministar al-Saed je rekao da su "Sadamovi fedajini" ubili četiri kolicijska vojnika i uništili 33 tenka i oklopna vozila u borbama kod Nasirije, na jugu Iraka.

Glasnogovornik britanske vojske rekao je za "Sky News" da se u dvomilijunskoj Basri, drugom po veličini iračkom gradu, vode borbe u gradskim predgrađima, no angloameričke snage još nisu ušle u središte grada zbog mogućih civilnih žrtava. U Basri je, po iračkim izvorima, od početka rata ubijeno 116 civila, a 695 ih je ranjeno.

Bagdadski imam, s kalašnjikovim u ruci, u petak je tijekom molitve pozvao muslimane diljem svijeta da krenu u sveti rat - džihad - kao odgovor na američko-britanski napad na Irak.

Pročitajte više