Američki senatori protiv Busheve strategije za Irak

NAKON što je 11. siječnja Bush predstavio svoju novu strategiju za Irak, krenuo je "rat izjavama" američkih demokrata i republikanaca. Naravno, republikanci su podržali plan, dok su ga demokrati potpuno odbacili.

No, situacija je dobila i novi zaplet. Naime, tri vodeća senatora u SAD-u dogovorila su se oko rezolucije koja se protivi planu predsjednika Georgea W. Busha o povećanju broja američkih vojnika u Iraku. Glavna točka nove strategije priopćene prošli tjedan je povećanje od 21.500 novih vojnika koji bi trebali biti poslani u Irak, te naknadno još 92.000 u narednih 5 godina.

Grupa sastavljena od dva demokrata i jednog republikanca mišljenja je da plan nije u interesu SAD-a, te da bi se sigurnost u zemlji što prije trebala prebaciti na iračke snage. Bijela kuća odbila je kritike, te rekla da će nastaviti sa svojim planom.

U grupi koja je sastavila rezoluciju nalaze se vodeći demokrati Joseph Biden i Carl Levin, ali i istaknuti republikanac Chuck Hagel, dugogodišnji kritičar rata. U rezoluciji stoji kako "nije u nacionalnom interesu SAD-a da produbi svoj vojni angažman u Iraku", te da bi "SAD trebao, unutar primjereno ubrzanog perioda, prebaciti odgovornost za unutrašnju sigurnost i zaustavljanje frakcijskog nasilja u Iraku iračkoj vladi i iračkim snagama sigurnosti."

Senator Biden je naglasio kako predsjedniku Bushu za američku prisutnost u Iraku treba potpora Kongresa, a da je on trenutačno nema. "Što prije (Bush) pojmi realnost i počne djelovati u skladu s njom, bit će bolje za sve nas", prenio je BBC Bidenove riječi.

Nakon donošenja, još je jedan republikanski senator Olympia Snowe, potpisao rezoluciju o kojoj bi se trebao glasovati u sljedećih dva tjedna.

Iako rezolucija ne bi imala obvezujući zakonski učinak, njezino donošenje bio bi velik udarac zakonodavne vlasti na Bushevu novu strategiju. Kao dodatak, demokratski senator Christopher Dodd predstavio je prijedlog zakona kojim bi se Busha i njegovu administraciju obvezalo na dobivanje odobrenja Kongresa pri svakom pokušaju povećanja broja američkih vojnika u Iraku. Ujedno zakon bi predvidio povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od 6 mjeseci.

Čak je i senatorica Hillary Clinton, žena bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i potencijalna demokratska kandidatkinja za predsjednicu na sljedećim izborima, progovorila protiv nove vojno-političke strategije za Irak.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da "predsjednik ima dužnost kao vrhovni zapovjednik", te da će u skladu s time izvršiti svoj naum, bez obzira na rezolucije Kongresa.

E.A.J.
Foto: AFP

Pročitajte više