Američki Vrhovni sud privremeno potvrdio ograničenje prava na pobačaj

IAKO su razlozi za tu odluku bili proceduralne naravi, i zagovornici i pobornici pobačaja u SAD - pitanja koje izaziva žestoku raspravu, a ponekad i nasilje - s velikom će pažnjom proučavati odluku američkog Vrhovnog suda kojom je na snagu vraćen kontroverzni zakon o pobačaju kojeg je donijela federalna država New Hampshire.

U toj državi, kao i u ostatku SAD, pobačaj je legalan, odnosno tretira se kao osobno pravo ustanovljeno presudom Vrhovnog suda iz 1973. godine. No, New Hampshire, kao i 43 druge federalne države, su pod pritiskom konzervativaca i fanatičnih protivnika pobačaja, donijele cijeli niz zakona kojim se otežava i obeshrabruje ta praksa.

U slučaju New Hampshirea je to postignuto zakonom koji nalaže da bolnica, prije nego što izvrši pobačaj, 48 sati prije toga mora obavijestiti roditelje trudnice, ukoliko je trudnica maloljetna.

Protiv te odredbe su spor na federalnom sudu započele ginekološke klinike, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Federalni sud sa sjedištem u Bostonu je presudio u korist tužitelja te zakon stavio van snage.

Država New Hampshire se na tu presudu žalila Vrhovnom sudu, koji je jučer donio presudu u njenu korist, i to jednoglasno. Razlozi zbog kojih su se sa četvoricom konzervativnih sudaca složila četvorica liberala, odnosno umjerena sutkinja Sandra Day O'Connor se isključivo tiču procedure. Ne ulazeći u meritum stvari, suci su zaključili kako je niži federalni sud pogriješio stavivši izvan snage cijeli zakon o pobačaju umjesto njegove sporne odredbe.

Time je slučaj vraćen na odlučivanje nižoj instanci, za koju se pretpostavlja da će ponovno srušiti odredbu o obveznom obavješćivanju roditelja te tako izazvati novu žalbu pred Vrhovnim sudom. U tom slučaju bi cijeli slučaj mogao postati daleko zanimljiviji, jer je vjerojatno da će Vrhovni sud tada imati nešto drukčiji sastav.

Za Sandru Day O'Connor, koja je u ime većine napisala obrazloženje presude, se drži da su joj ovo posljednji tjedni u sudačkoj odori, s obzirom da je prošle godine najavila kako se povlači sa svog položaja. Njen nasljednik, za koga svi drže da će bez nekih većih problema proći kroz senatsku potvrdu imenovanja, jest konzervativni federalni sudac Samuel Alito, poznat po tome što se u prošlosti suprotstavljao pravu na pobačaj.

D.A.

Pročitajte više