Američki zlostavljač iz Abu Ghraiba proglašen krivim

AMERIČKA vojna porota vojnika Charlesa Granera proglasila je krivim za zlostavljanje zatočenih Iračana u zatvoru Abu Ghraib, u slučaju koji je izazvao zgražanje međunarodne i američke javnosti.

Desetočlana vojna porota u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu proglasila je razvodnika Granera (36) krivim po deset točaka optužnice za što bi mogao dobiti do 15 godina zatvora.

Porota bi u petak navečer po mjesnom vremenu trebala započeti vijećanje o visini kazne.

Presuda je stigla nakon četiri i pol dana suđenja na kojem je tužitelj predstavio Granera kao kolovođu zlostavljača i sadista koji je uživao u patnjama zatvorenika.

Optužen je da je obnažene zatočenike nagomilao u piramidu i zatim im naredio da masturbiraju. Pored toga jednoga je zatočenika oborio udarcem u glavu te metalnim štapom tukao drugoga koji se oporavljao od ranjavanja. Prema navodima optužnice, seksualno je zlostavljao zatočenike natjeravši dvojicu da simuliraju oralni seks, a trećem zatočeniku je stavio uzicu oko vrata.

Mnoge od optužbi dobro su dokumentirane fotografijama zlostavljanja i seksualnog ponižavanja snimljenim u listopadu i studenom 2003. koje su procurile u javnost u travnju prošle godine.

Graner, pričuvni vojnik i bivši civilni čuvar u zatvoru, proglašen je krivim za fizički napad, zavjeru, zlostavljanje zatvorenika, nećudoredno ponašanje i zanemarivanje dužnosti.

Porota je odbacila tvrdnju obrane da su Graner i drugi čuvari u američkom vojnom zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada samo poštivali naredbe obavještajnih časnika kada su zlostavljali zatočenike. Obrana je tvrdila da su Graner i drugi čuvari bili pod pritiskom agenata vojne obavještajne službe da upotrijebe fizičko nasilje kako bi omekšali zatočenike za saslušavanje.

Tijekom suđenja zatočenik Sirijac Amin al-Sheikh, nazvao je Granera glavnim mučiteljem koji se smijao dok ga je zlostavljao i tjerao ga da jede svinjetinu i pije alkohol što se protivi njegovoj vjeri.

Drugi irački svjedok posvjedočio je da je bio u skupini koju su Graner i drugi zatvorski čuvari natjerali da se svuku do gola, potom ih naslagali u piramidu dok su vojnikinje gledale i kasnije im naredili da masturbiraju.

Graner je prvi američki vojnik kojem se sudilo za slučaj zlostavljanja u Abu Ghraibu, dok je još četvero upletenih pripadnika 372 satnije vojne policije priznalo krivnju.

Pročitajte više