Amerikanci će osloboditi 500 zatvorenika u Iraku

AMERIČKI povjerenik u Iraku Paul Bremer izvijestio je kako će američke snage u toj zemlji osloboditi više od 500 zatvorenika uhićenih u posljednjih osam mjeseci, za koje se smatra da ne predstavljaju veću opasnost za sigurnost, izvijestili su u srijedu dužnosnici.

Istodobno će se poduzeti oštriji koraci kada je riječ o uhićenju vodećih ljudi Sadamova režima i ostalih visokih dužnosnika, čija se imena još uvijek nalaze na popisu najtraženijih.

Takva promjena politike, koja se počela primjenjivati nakon prošlomjesečnog uhićenja bivšeg iračkog predsjednika, uslijedila je nakon iračkih pritužbi prema kojima su bez valjanog razloga ili zato što su u pogrešno vrijeme bili na pogrešnom mjestu uhićeni mnogi članovi njihovih obitelji.

"Da bismo dali poticaj onim Iračanima koji se žele pomiriti sa svojim sunarodnjacima, koalicijske će snage nekima od njih omogućiti povratak njihovim domovima i obiteljima", rekao je Bremer.

Od svrgavanja s vlasti Sadama Huseina američke su snage u Iraku zatočile oko 9.000 osoba. U međuvremenu su mnogi proveli kraće vrijeme u zatočeništvu, a zatim su pušteni na slobodu.

Pročitajte više