Amerikanci u Samari ubili 94 pobunjenika

AMERIČKA vojska potvrdila je u petak da je u operaciji protiv gerilaca u gradu Samari, 125 km sjeverno od Bagdada, ubila 94 "pobunjenika".

"Broj (žrtava) narastao je. Imamo 94 mrtva i jednog ranjenika", rekao je narednik Robert Powell iz 1. pješačke divizije.

U sukobima je poginuo najmanje 21 civil, a 35 ih je ranjeno, rekao je doktor Abdel Hamid Abed iz glavne gradske bolnice u Samari.

Američka vojska priopćila je da su dvojica vojnika ranjena u toj operaciji u kojoj je uništeno više minobacačkih položaja, raketnih bacača i vozila za prijevoz pobunjenika.

Napad je počeo nešto nakon ponoći nizom zračnih udara i baražnom vatrom iz topništva na razne mete u gradu koji je mjesecima zabranjena zona za američke snage. Pobunjenici su uzvratili minobacačkom i vatrom iz raketnih bacača.

Američka vojska najavila je da će do kraja godine preuzeti nadzor nad gerilskim uporištima poput Samare i zapadnih gradova Falluje i Ramadija, bagdadske četvrti Sadr Ciyja te ulice Haife, kako bi se u siječnju mogli održati izbori.

Pročitajte više