Amerikanci vole Obamu, ne podnose Kongres



AMERIKANCI imaju sve manje povjerenja u svoje zakonodavce, a popularnost predsjednika Baracka Obame ostaje ujednačena, pokazuje nova anketa Associated Pressa i GfK.

Potpora Kongresu pala je na samo 22 posto, što je najniža razina potpore tom zakonodavnom tijelu otkad je Obama zasjeo u predsjedničku fotelju. Ključni razlog za to je neuspjeh i loše provođenja reforme zdravstva, koja je trenutno "ni na nebu ni na zemlji". Polovica ispitanih želi dati otkaz svojim zastupnicima.

Obama stabilno

Potpora Obami je na relativno stabilnih 53 posto. Obama i dalje ima potporu manje od polovice građana po pitanjima gospodarstva i zdravstva, ali je zabilježio porast potpore za vanjskopolitička pitanja i pitanja nacionalne sigurnosti.

Ipak, jasna većina, 56 posto ispitanih, smatra da zemlja ide u krivom smjeru. Demokratima su to vrlo loše vijesti, jer im ove godine dolaze opći izbori, a Obama u zadnjih nekoliko lokalnih izbora, ali i na jednom senatskom, nije uspio spasiti demokrate od gubitaka.

Dobre i loše vijesti za demokrate

Vijesti ne moraju biti nužno loše za demokrate, barem ako je suditi po rezultatima ankete. Samo 30 posto građana podržava kako republikanci obavljaju svoj posao u Kongresu, u usporedbi s potporom od 36 posto za demokrate. Također, 44 posto ispitanika reklo je da bi demokrati trebali voditi Kongres u sljedećem mandatu, u usporedbi sa 38 posto koji su svoj glas dali republikancima.

No, situacija je malo drukčija kod stranački neopredijeljenih glasača, koji obično odlučuju o pobjednicima izbora. 67 posto nezavisnih glasača ne slaže se s načinom na koji demokrati obavljaju svoj posao u Kongresu, a 59 posto ih se ne slaže s republikanskim načinom zakonodavnog djelovanja.

Pročitajte više