Amnesty International podržava Inicijativu: Visoki dužnosnici RH izbjegli istragu za ratne zločine

AMNESTY INTERNATIONAL podržava stav Europske komisije za bržom reformom hrvatskog pravosudnog sustava i poboljšanjima na području ljudskih prava. Ratni zločini moraju biti riješeni, počinitelji procesuirani.

Povijesni trenutak predanosti pravdi

Nicolas Beger, direktor europskog ureda AI, istaknuo je kako se ovdje radi o povijesnom trenutku u politici proširenja Europske unije. "Određujući zahtjeve za poštovanjem ljudskih prava i procesuiranje ratnih zločina, kao dijela pristupnog procesa, Europska unija iskazala je svoju predanost pravdi", drži Beger.

U posljednjem izvješću objavljenom prije tri mjeseca AI je identificirao ozbiljne zapreke u hrvatskom pravosudnom sustavu koje utječu na procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Zapreke uključuju i nemogućnost istrage ratnih zločina koji se dovode u vezu sa visokorangiranim hrvatskim dužnosnicima, uključujući i potpredsjednika hrvatskog Sabora, Vladimira Šeksa. 

Međunarodna zajednica neće biti slijepa...

"Hrvatska i ostale bivše jugoslavenske zemlje moraju shvatiti da međunarodna zajednica neće biti slijepa za najteže zločine počinjenje u 90-ima. Komisija je poslala snažnu poruku nade žrtvama ovih zločina", kaže Beger.

Nevladine organizacije u Hrvatskoj priključile su se Amnesty Internationalu tražeći da se vlasti pozabave ratnim zločinima. Inicijativa mladih za ljudska prava identificirala je devet hrvatskih dužnosnika koje se povezuje sa zapovjednom odgovornošću za ratne zločine počinjenje tijekom Domovinskog rata, a koji su izbjegli istragu. Uz Šeksa, Inicijativa drži da ima dovoljno razloga da se istraga pokrene i protiv ministra Darka Milinovića i kolega HDZ-ovaca Ivana Jarnjaka, Đure Brodarca, admirala Davora Domazeta Loše, šefa Vojne policije Mate Laušića...

AI podržava Komisiju da održi snažan stav vezan za procesuiranje ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji i traži od svih članica EU da osiguraju da se ti zločini primjereno obrade u sklopu pristupnih pregovora.

Pročitajte više