Analitičari: Svaka nova afera je novi čavao u lijesu Sanaderovog političkog života



UHIĆENJE Damira Polančeca imat će negativan efekt za njegovog bivšeg nadređenog Ivu Sanadera, ali ne kazneni, nego politički. Zajedno s malo preostalog Sanaderovog političkog kapitala, slučaj Polančec dodatno će narušiti i međunarodni ugled Hrvatske, smatraju analitičari.
"Ne vjerujem da je Polančec pijun u igri koja vodi do Sanadera, jer ne znam za situacije da bi baš predsjednik vlade krivično odgovarao za kaznene konzekvence svojih političkih odluka. Čini mi se da će krivična odgovornost stati na Polančecu, a da će Sanaderu biti uspostavljena politička odgovornost na način na koji je uspostavljena njegovom prijatelju Edmundu Stoiberu ili njihovom svjetonazorskom kolegi Helmutu Kohlu", rekao je za Index Davor Gjenero.

Čavli u lijesu Sanaderovog političkog života

Gjenero smatra da će Sanader politički odgovarati za "netransparentno financiranje političke klase u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade", što ipak neće dovesti u pitanje njegove europske zasluge, "ali će ga eliminirati iz političkog života, kako nacionalnog, tako i europskog". Svaka nova afera koju se otkriva zapravo je novi čavao u lijesu Sanaderovog političkog života. U najvećoj mjeri će u pokopavanju Sanadera ulogu odigrati afera Hypo iako nije označena nekom izravnom ekonomskom korišću bivšeg premijera.

Profesor Ivan Grdešić smatra da je značajno u svim aferama to što se Hrvatska na neki način "mora osloboditi koruptivnog naslijeđa", a ako je uhićenje Polančeca korak u tome, onda je to dobar znak. Zapanjujuće kod afere je što pokazuje "da smo živjeli i živimo o političkom sustavu koji se temelji na korumpiranom obrascu i sprezi državnih figura i financijskog sustava. Ovdje nije riječ o otvorenoj privatizacijskoj pljački, nego o nego sofisticiranoj pljački koju pola ljudi uopće ne razumije".

Šteta ugledu Hrvatske

Polančecovo uhićenje važno je i na domaćoj i na međunarodnoj razini, smatraju naši sugovornici. Gjenero je istaknuo dva aspekta. "S jedne strane to je argument premijerki Jadranki Kosor kako nitko nije izuzet od kaznene odgovornosti, a prema međunarodnoj zajednici da antikorupcionizam nije kampanja nego proces koji se razvija i ne zaustavlja. Drugi aspekt je taj što se se pokazalo da su reformski kapaciteti gospođe Kosor razmjerni s njenim antikorupcijskim kapacitetima. Onog momenta kad je antikorupcijski zalet zastao, njoj su se otvorili bokovi i ojačale su snage unutar HDZ-a koje joj se protive. Činjenica da se nova stepenica u antikorupcionizmu otvorila u trenutku u kojemu se ona našla blokiranom nije slučajna, nego pokazuje da joj treba vjetar u leđa", rekao je Gjenero.

Grdešić je istaknuo negativne posljedice na međunarodni ugled Hrvatske. "Ono što je doista loše je što je Hrvatska obilježena kao korumpirana zemlja s korumpiranim političarima, a očekivanja da će istraga dovesti do Sanadera također štete ugledu zemlje. Što prije raščistimo s negativnim naslijeđem, to bolje. Radi se o jednoj stepenici koju moramo proći, a hoće li se s problemom u sklopu unutarnjih borbi suočiti HDZ, ili kasnije SDP, to je pitanje vremena", rekao je Grdešić.

Pročitajte više