ANKETA Trebaju li ratni veterani imati prednost pri zapošljavanju?

Foto: Duško Jaramaz, Marko Prpić/Pixsell

USKORO bi ravnatelji svih škola u Hrvatskoj mogli biti ratni veterani ili članovi njihove uže i šire obitelji ako se budu javljali na natječaj, jer će upravo nezaposleni ratni veterani imati prednost pri zapošljavanju za ravnatelje.

>> PRVI DOZNAJEMO Divjak traži hitan sastanak, uputa o zapošljavanju veterana se otkazuje

>> Hoće li uskoro ravnatelj svake škole u Hrvatskoj biti ratni veteran?

>> Fred Matić o biranju ravnatelja: "To je šatoraški zahtjev, tako ni partizani nisu radili"

>> DOKLE VIŠE? Ratni veterani imat će prednost u izborima za ravnatelje škola

>> Divjak o uputi da veterani moraju imati prednost kod zapošljavanja u školama: "To nije moja odluka"

Jedna je to od nuspojava novog zakona o ratnim veteranima koji je izglasan još krajem prošle godine. No tek sad na vidjelo izlaze sve stvari koje su unutar njega izglasane.

 

I vladajući podijeljeni oko novog zakona

Ministrica obrazovanja, u čiji resor se ovaj dio zakona izravno dira, pere ruke od svega. Kazala je da je to rezultat zakona koji s njenim resorom nema veze.

"Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo ovog zakona.

S obzirom na to da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost zakona o braniteljima, ako taj zakon sud ocijeni neustavnim, istog trena mijenjamo naputak školama", rekla je za Index ministrica Blaženka Divjak.


Ipak, ostaje činjenica da ona sjedi u vladi koja je predložila sporni zakon, kao i činjenica da je ona ministrica stranke koja ga je izglasala.

Za Tomu Medveda, ministra branitelja, ovdje je sve čisto. Kaže, sve je po zakonu.

"Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja - osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost", rekao je Medved.

Divjak zatražila hitan sastanak i privremeno odgodila uputu o zapošljavanju veterana

Nakon što je Ministarstvo branitelja danas pokušalo prebaciti svu odgovornost za ovaj skandal na Ministarstvo obrazovanja, odnosno ministricu Blaženku Divjak, ona je zatražila hitan sastanak pravnih službi dva ministarstva.

"Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije", poručila je ministrica.

Oporba bijesna

Oporba je pak bijesna. Fred Matić, bivši ministar branitelja, kazao je kako ovo nisu radili ni partizani.


"I prije je bila zakonska odredba prema kojoj branitelji pod jednakim uvjetima imaju prednost. Osim kod nekih rukovodećih funkcija. Preneseno, uvijek su imali branitelji prednost, ali ne možete biti ravnatelj HRT-a ili direktor Ine samo zato što je netko branitelj. To je uvedeno u ovom novom zakonu, to je jedan od šatoraških zahtjeva. Sada država ima velikih problema. Ministrica je dala blagoslov za taj zakon, a sada se čudi.

Ravnatelji su s pravom zabrinuti. Imamo oko 20.000 nezaposlenih branitelja, mogli bi preuzeti sve funkcije", dodao je Matić.

"Ni partizani se baš nisu usudili tako funkcionirati. Mi smo ih u mnogim stvarima nadmašili. Ovo je još jedan potez koji ide na sramotu hrvatskim braniteljima, ni krivim ni dužnim", dodao je Matić.

Beljak: Razmišljam o tome da pokidam braniteljsku iskaznicu

Čelnik HSS-a Krešo Beljak kaže kako razmišlja o tome da pokida braniteljsku iskaznicu.

"I sam sam hrvatski branitelj i ozbiljno razmišljam o tome da poderem braniteljsku iskaznicu i odreknem se svih prava koja proizlaze iz svih zakona. Mislim da se 1991. nitko nije borio za nekakve povlastice, nego da bismo se obranili od velikosrpske agresije, a svi oni koji traže veća prava od ostalih građana jednostavno su ratni profiteri", kritizira Beljak.

Sve u svemu, riječ je o još jednoj kontroverznoj odredbi prema kojoj se ljude koji nisu branitelji i članovi njihovih obitelji stavlja u neravnopravan položaj, a koji dolazi kao ustupak HDZ-a šatorašima koji su im ilegalnim prosvjedom pomogli da se dokopaju vlasti.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više