ANNAN VIDI 2003. KAO GODINU MOGUĆNOSTI UNATOČ PRIJETNJAMA

Unatoč brojnim izazovima diljem svijeta, 2003. može biti godina povoljnih prilika za međunarodnu zajednicu, rekao je u utorak glavni tajnik UNa Kofi Annan.

´Zemlje koje rade zajedno mogu nešto učiniti. Zemlje koje podupiru vladavinu zakona mogu učiniti svijet pravednijim´, rekao je Annan na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare. ´Ne trebamo gledati ovo doba kao doba prijetnji nego kao doba mnogih novih povoljnih prilika´.

On je spomenuo izgledne mogućnosti za ponovno ujedinjene Cipra, okončanje građanskog rata u Sudanu te smirivanje u Kongu.

´Ostajem uvjeren da je mir moguć - u Iraku, u Koreji i čak između Izraela i Palestine - ako države rade zajedno na rješavanju svih ovih problema, strpljivo i odlučno´, rekao je on. ´Uvjeren sam i da se može poraziti i teror, ako 191 članica Ujedinjenih Naroda zajedno uskrate pribježište teroristima i presjeku njihovo financiranje.´

On je također kazao i da prijetnja glađu u Africi i kriza u Venecueli zahtijevaju hitnu pozornost međunarodne zajednice.

Pročitajte više