Antikorupcijska koalicija počinje s kampanjom u Zagrebu

Antikorupcijska koalicija (AKK), koju čini osam nevladinih udruga, osnovana je s ciljem suzbijanja korupcije na lokalnoj razini, u Zagrebu, a početak akcije obilježen je jučer mimohodom od Zrinjevca do Gradskog poglavarstva, istakli su članovi AKK na današnjoj prvoj konferenciji za novinare.

U AKK su udruge Altruist, B.a.B.e, Centar za mirovne studije, Hrvatski radnički savez, Magistra Justicia, partnerstvo za društveni razvoj, Sindikat Zagrepčanka i ZU HVIDR-a Grada Zagreba.

Predstavnici udruga, zajedno s još stotinjak građana, jučer su ispred Gradskog poglavarstva, na simboličan način obilježili početak svoje antikorupcijske kampanje okupivši se pod sloganom: "Dostojanstvo je sve što nam je ostalo - Dostojanstvo je ono što vama nedostaje".

Najavili su i da će u subotu organizirati potpisivanje peticije protiv korupcije na Dolcu, od 10 do 14 sati, te pozvali građane da ih u tome podupru.

U peticiji zahtijevaju da Grad Zagreb provede neovisnu reviziju svog financijskog poslovanja, traže osnivanje Povjerenstva za građanski nadzor upravljanja javnim dobrima, kao i točan popis imovine članova Gradskog poglavarstva nakon izbora te uspostavu jasnih mehanizama i kriterija za zapošljavanje, dodjelu sredstava i ugovaranje gradskih poslova kao i njihovu javnu objavu.

Marina Škrabalo iz Centra za mirovne studije je rekla da je glavni cilj Antikorupcijske koalicije promjeniti sustav koruptivne prakse te da se pritom neće svrstavati ni uz jednu političku opciju. Dodala je da će strankama ponuditi potpisivanje ugovora kojim se obvezuju da će nakon izbora u tijela lokalne uprave podržati borbu protiv korupcije. Pravni instrumenti za borbu protiv korupcije već postoje (Nacionalni program za borbu protiv korupcije i sl.), ali bolji nadzor civilnog društva u lokalnoj samoupravi treba pridonjeti da se osnaže u praksi, rekla je Ana Profeta iz Partnerstva za društveni razvoj.

Dodala je i da Zagreb, koji čini četvrtinu Hrvatske, snosi velik dio odgovornosti što je naša zemlja na listi od 146 korumpiranih država na 67 mjestu.

AKK podržava još 15 nevladinih udruga koje su zasada samo pridruženi članovi, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Hina) xbdj ysšh

Pročitajte više