ARGENTINA TRAŽI OBJAŠNJENJE LONDONA

Argentina je u subotu izrazila zabrinutost i zatražila objašnjenje Londona nakon što je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane priznao kako se na brodovima koji su sudjelovali u borbama s Argentinom za Falklandsko otočje 1982., nalazilo nuklearno oružje. L

Argentinska vlada od Britanija zahtjeva "precizne i potpune" informacije o tome, priopćilo je argentinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Argentinska je vlada od Britanije zatražila "da je uvjeri, na način kojemu se može vjerovati, kako nema nuklearnog oružja bilo gdje u južnom Atlantiku, uključujući u potonulim brodovima, na dnu mora".

"Potvrđujemo da je tijekom pohoda na Falklande upućeno nešto nuklearnog oružja, koje se iz sigurnosnih razloga i zbog poštovanja međunarodnih obveza stalno premještalo", izjavio je u petak navečer glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

Šef kabineta argentinske vlade Alberto Fernandez izrazio je u subotu veliku zabrinutost povodom britanskog priznanja.

"Jako smo zabrinuti jer je nuklearno oružje u to doba prebačeno u ratno okružje. Zabrinuti smo zbog posljedica koje je to moglo imati i želimo utvrditi je li ostalo nuklearnog materijala u Argentinskom moru (južni Atlantik)", rekao je.

Pročitajte više