ASH poručuje umirovljenicima - u proljeće pozitivne presude iz Strasbourga

PREDSJEDNIK Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) Zlatko Klarić poručio je danas hrvatskim umirovljenicima da u proljeće mogu očekivati presude za tužbe protiv Republike Hrvatske od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu..

´Mislim da će presude biti pozitivno riješene za umirovljenike´, rekao je Klarić na današnjoj konferenciji za novinare dodavši da je jučer doznao informaciju iz Strasbourga o presudama u roku dva, najkasnije tri mjeseca.

ASH je u ime 115 umirovljenika tužio Hrvatsku zbog dugova umirovljenicima nastalim zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda o usklađivanju mirovina.

Podsjetio je da Hrvatska duguje po umirovljeniku oko 5.000 eura, a trenutno u našoj zemlji ima milijun umirovljenika.

Vlada se ne smije ´izmotavati´ da će isplatiti dug samo umirovljenicima koji su je tužili sudu.

´Dovoljna je samo jedna tužba i jedna pozitivna odluka suda u Strasbourgu, pa da hrvatska Vlada mora vratiti dug svim umirovljenicima´, tvrdi Klarić.

Riječ je o velikoj svoti novca, ali Vlada je sama za to kriva, jer je njezin odnos prema umirovljenicima neprihvatljiv, smatra Klarić.

Predsjednik ASH najavio je da će, ako Vlada ne povuče prijedlog izmjena Zakona o radu koji smanjuje radnička prava, pozvati sve umirovljenike, nezaposlene i podstanare da se pridruže općem štrajku i solidariziraju s radnicima.

U tom slučaju svi će trgovi biti premali, a moglo bi se dogoditi da nakon toga jedan od njih dobije ime ´Trg hrvatske revolucije´, rekao je Klarić.

Pročitajte više