Ashdown: BiH ostvarila napredak, ali je potrebno modernizirati državu

BOSNA I HERCEGOVINA je 10 godina nakon Daytonskog sporazuma ostvarila bitan napredak i stabilizaciji i reformama, ali joj predstoje značajni napori kako bi postala moderna demokratska država koja će se uključiti u Europsku uniju, rekao je u petak navečer u Daytonu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

"Dayton se deset godina kasnije pokazuje kao izvanredan uspjeh, ali još treba mnogo učiniti kako bi se omogućilo da BiH dovrši svoj put prema suverenoj demokratskoj državi", rekao je novinarima Ashdown koji sudjeluje u obilježavanju 10. obljetnice Daytonskog sporazuma.

Daytonski sporazum je osigurao prekid rata u BiH te stvorio stabilnost koja je omogućila postupne političke i ekonomske reforme. BiH je sada toliko uznapredovala s reformama da može otpočeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, istaknuo je Ashdown.

Ashdown je rekao da nakon daytonske faze u BiH treba uslijediti faza u kojoj treba "postupno mijenjati daytonsku strukturu" BiH kroz konsenzus tri njegova naroda kako bi se stvorio moderni ustav zemlje.

Evolutivnim promjenama sada treba omogućiti izmjene daytonske strukture BiH kako bi se stvorila "visoko decentralizirana država" koja će izgledati slično Švicarskoj ili Belgiji i koja će bolje funkcionirati u korist svojih građana i pripremiti se za ulazak u Europsku uniju.

Predstavnici parlamentarnih stranaka BiH i međunarodna zajednica počeli su razgovore o promjeni daytonskog ustava kako bi dogovorili izmjene koje će jačanjem središnjih institucija vlasti omogućiti bolje funkcioniranje BiH kao jedinstvene države.

Ashdown u siječnju iduće godine odlazi s mjesta visokog predstavnika u BiH, a međunarodna zajednica planira do izbora u listopadu 2006. ukinuti tu funkciju, čije bi ovlasti postupno trebale preuzimati vlasti BiH. Ta funkcija bi se trebala pretvoriti u funkciju posebnog predstavnika Europske unije.

BiH izlazi iz faze Daytona u fazu Bruxellesa u kojoj treba izgraditi državu koja će moći samostalno funkcionirati, kazao je Ashdown. Europska unija sada bi trebala imati glavni utjecaj na budući napredak BiH", rekao je Ashdown u petak na političkom forumu posvećenom obilježavanju 10. obljetnice Daytonskog sporazuma.

Govoreći o ulozi Hrvata u BiH, Ashdown je rekao novinarima da su Hrvati kao najmalobrojniji narod u državi s pravom nervozni oko preživljavanja svog nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

Ashdown je, međutim, poručio Hrvatima u BiH kako je najbolje jamstvo za preživljavanje njihova identiteta "agresivan" rad na uključivanju BiH u EU, koja inzistira na očuvanju identiteta europskih naroda, ponekad i protiv pojedinih europskih država.

"Hrvati su apsolutno ključni za BiH koja ne bila ono što jest bez hrvatskog naroda i izgubila bi svoj multietnički karakter", rekao je on.

Ashdown je istaknuo da su Hrvati, iako najmalobrojniji, ekonomski najjači narod u BiH, navodeći posebice gospodarsku snagu Hercegovine.

Rekao je kako će interesima Hrvata u BiH najbolje koristiti ne da prigovaraju kako je svijet nepošten prema njima nego da snažno iskoriste utjecaj i moć koju imaju kako bi oblikovali smjer u kojem se kreće BiH, odnosno da je predvode na putu prema EU-u gdje će biti najbolje zaštićeni.

Foto: Arhiva

Pročitajte više