Asselborn očekuje napredak Hrvatske do srpnja

PREDSJEDATELJ Vijeća EU-a, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, izrazio je u ponedjeljak u Luxembourgu nadu da će Hrvatska do srpnja, kada će EU ponovno razmatrati pitanje pristupnih pregovora, postići napredak u ispunjavanju preostalog uvjeta.

"Nastavit ćemo se baviti tim pitanjem u srpnju, za vrijeme britanskog predsjedništva. Vijeće će se, dakle, i dalje baviti tim pitanjem i nadam se da će se u srpnju moći signalizirati novi napredak", rekao je Asselborn na konferenciji za novinare.

Ministri vanjskih poslova EU-a su u zaključcima sa svog redovitog mjesečnog sastanka pozvali Hrvatsku da nastavi s intenzivnom provedbom svog akcijskog plana za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, te se obvezali da će o otvaranju pristupnih pregovora raspravljati ponovno u srpnju.

Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održat će se 18. srpnja u Bruxellesu.

Na sastanku u ponedjeljak u Luxembourgu predviđeno je da se na predstojećem summitu EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu pitanje proširenja ne stavi na dnevni red.

Ministri vanjskih poslova usuglasili su nacrt zaključaka za summit EU-a koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, europski čelnici trebali bi se samo s jednom rečenicom osvrnuti na nastavak proširenja, u kojoj će potvrditi svoju privrženost odlukama iz prosinca prošle godine. Na prosinačkom summitu 2004. godine čelnici EU-a donijeli su odluke za otvaranje pregovora s Hrvatskom i Turskom. Hrvatskoj je postavljen uvjet pune suradnje s Haškim sudom, a Turskoj da prizna Cipar.

To ne mora nužno značiti da rasprave o proširenju neće ni biti, budući da svaka zemlja članica može na summitu otvoriti bilo koje pitanje.

Prema ranijim planovima pitanje proširenja bilo je predviđeno za summit. Diplomatski izvori ističu da skidanje proširenja s dnevnog reda ne znači da EU, zbog ustavne krize, želi usporiti proces širenja.

Kao jedan od razloga odbijanja Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj ističe se i činjenica da građani EU-a nisu dobro "probavili" prošlogodišnje proširenje. Na ministarskom sastanku u Luxembourgu, prema nekim diplomatskim izvorima, kružio je prijedlog da se iz prijedloga zaključaka za summit izbaci poglavlje o Turskoj, u kojem se ponavlja da se pregovori s Ankarom otvaraju 3. listopada.

Prema istim izvorima, predlagano je da se u zaključcima spomenu samo hrvatski napori na ispunjavanju uvjeta za pregovore. Na kraju je postignut kompromis, prema kojem bi europski čelnici u zaključcima summita izrazili svoju privrženost ranijim odlukama u svezi s proširenjem.



Pročitajte više