Astronomi izrađuju kartu skrivenog svemira

ASTRONOMI sa Sveučilišta Cardiff završavaju prvo istraživanje kozmičkog vodika, prastarog plina koji se pojavio nakon velikog praska i iz kojega su nastale sve danas poznate zvijezde i galaksije.

Britanski astronomi s australskim kolegama od 1997. godine izrađuju nebeski atlas koristeći dva ogromna teleskopa - onaj promjera 64 metra u australskom Parkesu i drugi promjera 76 metara u engleskom Jodrell Banku, piše časopis "Science".

Istraživanje je važno iz dva posve različita razloga. Prvi je taj da je noćno nebo u kozmičkom smislu prilično svjetlo, pa će se nebeska tijela tamnija od neba i nevidljiva optičkim teleskopom moći vidjeti radio teleskopom.

Stoga bi, zahvaljujući ovoj studiji, dijelovi "nevidljivog svemira" po prvi puta trebali postati vidljivi.

Drugi je taj što bi plin iz vremena nastanka galaksija trebao objasniti evoluciju svemira, koji se i dalje širi. Znanstvenici su tako već opazili rađanje novih galaksija iz drevnoga plina.

"Utrkujemo se s vremenom i radio smetnjama koje proizvodi čovjek, zbog kojih ćemo zauvijek ostati slijepi za velik dio svemira," kazao je profesor Mike Disney.

"Mi smo poput ranih moreplovaca koji se po prvi puta susreću s novim kontinentima. Tamo nas čekaju iznenađenja, a mnoga od njih samo djelomično razumijemo", rekao je Disney. "Stoga je pravi izazov razlikovati ono što je tamo od onoga što bismo željeli pronaći", dodao je profesor Disney.



(Hina) jšk bcav

Pročitajte više