Azijski ulagači oprezni, u fokusu središnje banke

Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama trguje oprezno nakon jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, dok ulagači procjenjuju kako će odluke nekoliko ključnih središnjih banaka u svijetu utjecati na tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.25 posto, pa je od početka tjedna na gubitku oko 1.7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1.8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0.8 i 1 posto. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0.1 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez dok ulagači procjenjuju kako će odluke ključnih središnjih banaka u svijetu, među kojima američkog Feda i Europske središnje banke, utjecati na tržišta.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96.02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96.39 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114.05 na 113.85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1340 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1285 dolara.

Posljedica je to reakcija ulagača nakon što je britanska središnja banka povećala kamatne stope za 0.15 postotnih bodova, na 0.25 posto, dok je Europska središnja banka smanjila količinu poticaja.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila da će u ožujku 2022. godine okončati krizne poticaje gospodarstvu eurozone i potom pojačati standardne mjere potpore zbog neizvjesnosti koju stvaraju nove varijante koronavirusa.

Danas, pak, zasjedaju čelnici japanske središnje banke.

A cijene su nafte jutros pale, nakon što su jučer porasle oko 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0.2 posto, na 74.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.3 posto, na 72.15 dolara.

Pročitajte više