Bandić: Ako dođe do prijevremenih izbora u Zagrebu neka plati cijenu onaj tko je kriv za njih

Foto: Hina

GRADONAČELNIK Milan Bandić rekao je novinarima da će, ako prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2016. prođe na današnjoj sjednici Gradske skupštine, ići raditi, a isto tako i ako ne prođe, a "cijenu neka plati onaj tko bude kriv za prijevremene izbore" u Zagrebu.

"Pa bit će uvijek nekako. Kako god bude, bit će dobro. Ako prođe ići ćemo raditi, a ako ne prođe isto ćemo ići raditi, a onaj tko bude kriv za izbore, neka plati cijenu. Što se tiče mene ne treba prijevremenih izbora i proračun treba proći", rekao je Bandić na pitanje novinara što misli, hoće li danas proći proračun Grada Zagreba za 2016., ima li podršku gradskih zastupnika za njegovo donošenje.
  
Na pitanje novinara kako komentira neke tvrdnje da za donošenje gradskog proračuna ima podršku HDZ-a, Bandić je odgovorio: "Vidjet ćemo, pričekajte kraj. Ne znam ja". 

HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić novinarima nije htio potvrditi da će HDZ podržati prijedlog gradskog proračuna.

"Pa dozvolite da dobijemo konačni prijedlog materijala na stol i da vidimo što je usvojeno, ako je nešto usvojeno od amandmana koji su dani i da pogledamo integralno kako taj proračun izgleda, da ga vidimo u cjelini", rekao je Mikulić. Dodao je da će nakon toga biti rasprava pa će vidjeti, što i kako.

Rekao je kako je HDZ u amandmanima tražio da se povećaju sredstva za vijeća gradskih četvrti i da se poveća stavka za hrvatske branitelje, te da se da više gospodarstvu i da se više sredstava osigura zdravstvu.

Na tvrdnju novinara kako je manje-više to sve usvojeno, Mikulić je rekao: "Pa vidjet ćemo. Pustimo kada materijali konačni dođu, kad ih vidimo, što je usvojeno, a što nije. Onda ćemo zauzeti konačni stav, jer moramo integralno, odnosno cjelokupno pogledati prijedlog proračuna za 2016.".
 
Na pitanje novinara koliko usvajanje ovoga proračuna ima veze s "događajima koji se trenutno odvijaju na Pantovčaku", Mikulić je rekao da su oni zastupnici u Gradskoj skupštini grada Zagreba."Prema tome, bavimo se gradskom problematikom. Čini mi se da je ovo proračun grada Zagreba koji je danas na sjednici", rekao je.

Odbijeni svi amandmani SDP-a
 
SDP-ov potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić novinarima je najavio da SDP neće podržati Bandićev prijedlog proračuna grada Zagreba za 2016. godinu jer niti jedan amandman SDP-a nije prihvaćen.  

"Voljeli bismo podržati veće potpore zapošljavanju i poduzetnicima koji na žalost nisu prihvaćeni u ovom proračunu. Voljeli bismo podržati investicije, pažljivo planirane poput rotora, žičare, Šarengradske, deset novih vrtića, škola, sportskih dvorana, koje na žalost nisu opet prihvaćene u ovom proračunu. I voljeli bi podržati potpunu transparentnost, dakle, da se detaljno zna kako će se potrošiti novac, a toga na žalost nema u ovom proračunu", rekao je Bernardić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine prije rasprave o prijedlogu gradskog proračunu za iduću godinu, što je prva i najvažnija točka dnevnog reda današnje skupštinske sjednice.

Bernardić kaže kako je "simbolično" da niti jedan amandman SDP-a nije prihvaćen. Istaknuo je kako su njihovi amandmani išli u smjeru povećavanja razvoja, više potpore poduzetnicima, veće potpore Razvojnoj agenciji i zadržavanju minimanlog standarda na razini prošle godine za gladne, za naše pučke kuhinje, za rehabilitaciju djece i mladeži i za žene žrtve nasilja.

Ponovio je kako bi u zagrebačkom SDP-u voljeli kada bi proračun sadržavao investicije kojih nema, te kada bi sve bilo potpuno transparentno da se svaka kuna troši namjenski i planski, da to stoji u proračunu. "Sve ključne razvojne točke grada Zagreba su po nama izostavljene u ovom proračunu i to je razlog zbog čega ga nećemo podržati", poručio je Bernardić. Dodao je kako je SDP na to upozorio na sjednici Gradske skupštine 1. prosinca, kada je prijedlog gradskog proračuna za 2016. bio na prvom čitanju, ali od tada do danas pomaka nije bilo.

Pročitajte više