Bandić ruši Zagreb, a DORH šuti

Foto: Tomislav Miletic, Zarko Basic/PIXSELL, Index

UDRUGE Zelena akcija i Pravo na grad još su 30. svibnja ove godine Državnom odvjetništvu prijavile zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Silvije Novaka, a zbog radova oko Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma. No iako je DORH pokazao zavidnu brzinu kod, primjerice, Afere Hotmail, slučaj radova oko popularne zagrebačke Džamije, kako nam je potvrđeno iz DORH-a, tek je u fazi izvida. S druge strane, radovi se i dalje nesmetano izvode.

No krenimo redom.

"Uređenje" Trga žrtava fašizma po nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića traje već mjesecima, a jedino što su građani dosad vidjeli je devastacija zelenila na tom trgu, koji slovi kao jedan od najljepših zagrebačkih trgova. Uništene su i stepenice uz Meštrovićev paviljon, a plato ispred Džamije postao je parking za automobile.

Institucije za sada "ne delaju"

Građani se već mjesecima okupljaju svake srijede kako bi ukazali na devastaciju prostora koja nije samo postala simbol netransparentnog djelovanja gradonačelnika Bandića nego je i opet otvorila sumnje u natječaje koje raspisuje Grad Zagreb.

Bandić s druge strane provodi samovolju, kao i više puta do sada u sličnim slučajevima. Naime, radove ispred Džamije često komentira vicem ili dosjetkama, ne dajući odgovore na pitanja javnosti. Štoviše, nedavno je s dnevnog reda Skupštine Grada Zagreba maknuo točku oko radova na Trga žrtava fašizma koju su zastupnici lijevog bloka i GLAS-a po redovnom postupku stavili na dnevni red. Riječ je o još jednom nedemokratskom presedanu koji se rijetko događa, pa čak i u okvirima hrvatske demokracije u općinama, gradovima i županijama.

Udruge Pravo na Grad i Zelena akcija prijavom DORH-u zatražile su intervenciju hrvatskih institucija, no ona je za sada u potpunosti izostala.

Bandić i Novak u kaznenoj se prijavi terete za zlouporabu položaja i ovlasti, za nezakonito pogodovanje, te za oštećenje i nedozvoljen izvoz kulturnih dobara. U prijavi je istaknuto 14 osnovnih točaka koje dokazuju sumnje u nezakonite radnje.

Razlike u cijeni i obimu radova

Udruge naglašavaju kako je 19. veljače 2016. godine gradonačelnik Bandić u ime Grada Zagreba s tvrtkom BRAGRAD d.o.o. potpisao ugovor o izradi tehničke dokumentacije za uređenje javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma, a cijena za te usluge bila je 71.800 kuna. Zatim je 27. svibnja 2016. godine Gradski Ured za javnu nabavu od tvrtke STUDIO ELLE d.o.o. naručio izradu glavnog i izvedbenog projekta za uređenje javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika, ukupne vrijednosti 146.000 kuna.

"Sasvim je nejasno odakle se pojavila tolika razlika u cijeni iste usluge, te zašto je došlo do promjene tvrtke, a uz povećanje cijene usluge", navodi se u prijavi.

U troškovniku koji je sastavni dio Ugovora koji je 14. veljače 2018. godine gradonačelnik Bandić potpisao s tvrtkom izvođača radova Teh-Gradnja d.o.o. stoji kako će se ukloniti 204 velike i 12 malih stepenica na objektu Doma HDLU-a iako u Troškovniku u Glavnom/izvedbenom arhitektonskom projektu stoji kako će se ukloniti 37 velikih i 12 manjih stepenica.

"Odakle tolika razlika u broju stepenica iako se radi o istoj lokaciji, te o istom objektu", još je jedno od niza pitanja na koje bi na kraju odgovor trebao dati DORH.

Sporni troškovnik radova

Udruge koje se pozivaju na službenu i javno objavljenu dokumentaciju naglašavaju da sporni troškovnik koji je sastavni dio Ugovora nije dobio potrebna odobrenja nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, no unatoč tome radovi se i dalje obavljaju.

"Razlika u cijeni demontaže i montaže 37 stepenica i cijene montaže i demontaže 204 stepenice čak 1.121.070,00 kuna, čime je osim počinjene materijalne štete na objektu Doma HDLU-a oštećen i proračun Grada Zagreba u iznosu od 1.121.070,00 kuna", navodi se u prijavi.

Novak kao pročelnik Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode nije spriječio izvođenje radova, iako je nedvojbeno znao da Troškovnik iz Ugovora nema potrebna odobrenja za uklanjanje i postavljanje 204 stepenice na Domu HDLU-a, tvrde udruge. Štoviše, Novaka se tereti da je izdao Potvrdu Glavnog/izvedbenog arhitektonskog projekta uređenja javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika temeljem koje su započeli radovi na uređenju samog objekta Doma HDLU-a, iako uređenje stepenica nije navedeno unutar tehničkog opisa samog projekta.

Nestala ili nepostojeća dokumentacija

Udruge ukazuju i na spremu institucija Grada Zagreba s obzirom na to da na ni jedan njihov zahtjev za hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma nije došla ni jedna povratna informacija, a kamoli intervencija.

U prijavi se naglašava kako Bandić u svemu nabrojenom nije poštovao ni propise ni proceduru, a čini se da je bitan dio dokumentacije čak i nestao, odnosno ne postoji.

Naime, u dopisu koji je Odboru za prostorno uređenje Gradske skupštine grada Zagreba uputio Bandić, a u kojemu je popis sve postojeće dokumentacije na osnovu koje se izvode radovi na Trgu žrtava fašizma, vidljivo je kako ne postoji potrebna dokumentacija na temelju koje bi se smjelo započeti radove na samom objektu, odnosno Paviljonu.

"S obzirom na to kako se radi o Paviljonu koji je kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, a radove izvodi Grad Zagreb bez ugovora s RH, temeljem Potvrde Glavnog projekta za uređenje javnih i zelenih površina oko Paviljona baziranu na konzervatorsko-urbanističkim smjernicama za uređenje centralne plohe, dakle okoliša, iz 1998. godine, bez konzervatorskih uvjeta za radove na samom Paviljonu, bez kvalitetne konzervatorsko restauratorske podloge ili elaborata koji bi analizirao i dokumentirao postojeće stanje objekta te ponudio najkvalitetnije rješenje za njegovu eventualnu obnovu", naglašava se u prijavi protiv Bandića i pročelnika Novaka.

Bandićevci su za potpuno uklanjanje zelenila, evo i zašto

Zanimljivo je kako u tehničkom opisu Glavnog/izvedbenog arhitektonskog projekta, u dijelu koji se odnosi na hortikulturno uređenje, stoji kako je, navodno prema ideji samog Ivana Meštrovića, potrebno u potpunosti ukloniti sve zelenilo. Istina je kako se najpoznatiji hrvatski kipar nije uopće bavio hortikulturnim uređenjem nego je koncept krajobraznog uređenja Trga postavio pejzažni arhitekt Ciril Jeglič 1934. godine, a u razradi i izvođenju nastavio ga je pejzažni arhitekt Smiljan Klaić. Tako su vijugave staze nastale isključivo prema zamislima te dvojice renomiranih pejzažnih arhitekata. Podsjetimo kako je objašnjenje autorice projekta Pješački centar izvrsnosti, prema kojemu hortikulturno uređenje predviđa samo travnatu zelenu površinu bez stabala i ostalog vrijednog zelenila, zapravo netočno.

Bandić je, tvrdi se u prijavi, prilikom realizacije cjelokupnog projekta uređenja javnih i zelenih površina na Trgu žrtava fašizma prekršio odredbe Statuta Grada Zagreba jer projekt nije proveden uz savjetovanje s Vijećem gradske četvrti Donji Grad.

"Podnositelj prijave predlaže da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležno protiv Okrivljenih pokrene kazneni postupak temeljem čl.2. i čl. 41. st.1. Zakona o kaznenom postupku, a ako se i nakon provedenog postupka utvrdi kako postoji osnovana sumnja da su 1. i 2. Okrivljeni počinili i druga kaznena djela, a koja nisu gore navedena predlaže se Naslovu donijeti akt kojim će procesuirati i ta kaznena djela", zaključuje se na kraju prijave DORH-u koju potpisuju Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije, te Tomislav Domes, koordinator Prava na grad.

Zašto ovaj slučaj nije žuran?

"Obavještavamo Vas da je nakon za primanja predmetne kaznene prijave Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio provođenje izvida koji su tijeku", odgovor je koji smo dobili iz USKOK-a, a vezano za prijavu protiv Bandića.

Na naš izravan upit zašto nema užurbanog djelovanja s obzirom na to da su prijavljeni radovi u tijeku, nismo dobili nikakav odgovor. Podsjetimo, u Aferi Hotmail je USKOK-u i DORH-u trebalo manje od mjesec dana da zaključe složen slučaj Agrokor te oslobode svake krivnje premijera Andreja Plenkovića, bivšu potpredsjednicu vlade Martinu Dalić te bivšeg vladinog povjerenika Ante Ramljaka.

Podsjetimo da je u aferi Agram, koja je teška oko 30 milijuna kuna, na koliko se procjenjuje da je oštećen proračun, Bandić prvoosumnjičenik. Dio te optužnice potvrđen je nedavno nakon što je taj spis na Županijskom sudu ležao više od dvije godine. U tim optužnicama gotovo su svi Bandićevi suradnici, bliski prijatelji te bivši i sadašnji pročelnici. Postupci se vode i protiv Mira Lace, Roberta Ljutića, Zvonimira Šostara, Davora Jelavića, Ninoslave Zeković, Slobodana Ljubičića, Zdenka Antunovića, Željka Horvata, Ivana Tolića i ostalih.

Bandića na vlasti drže njegovi jataci iz HDZ-a i Neovisnih

Protiv Bandića potvrđena je optužnica i u slučaju Štandovi, koja govori o pogodovanju građanskoj inicijativi U ime obitelji prilikom dodjele štandova za vrijeme održavanja jednog od referenduma.

U isto vrijeme otvaraju se i drugi slučajevi, a zanimljivo je da Bandić ne daje odgovore ni na pitanje o 62 službena putovanja u Rim u posljednjih pet godina.

Sve to ne ometa Bandića da vlada u gradu Zagrebu uz pomoć HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku. Dio oporbe u Zagrebu neprestano ukazuje na problematičnost Bandićeve vladavine, no redovno ga brani predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ), a po potrebi i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, odnosno Neovisni za Hrvatsku.  

Pročitajte više