Barbari ISIS-a u Mosulu pogubili 232 osobe, deseci tisuća civila služe im kao živi štit

Screenshot: YouTube

DIVLJACI Islamske države kod Mosula su pogubili najmanje 232 osobe, a deseci tisuća im služe kao živi štit od napada iračkih snaga, objavio je UN, a prenio CNN.

ISIS je u srijedu obavio masovna ubojstva kako bi kaznio one koji su prkosili njihovim naređenjima, a usput i kako bi zaplašio ostale.

"ISIS je ubio 42 civila u mjestu Hammam al- Alil, južno od Mosula. U srijedu je ubijeno i 190 bivših pripadnika iračkih snaga koji su im se odbili pridružiti, to je obavljeno u bazi Al Ghazlani kod Mosula", rekla je Ravina Shamdasani iz UN-a.

Još 24 bivša iračka vojna dužnosnika ubijena su u četvrtak.

Od 17. listopada, ISIS je porobio desetke tisuća muškaraca, žena i djece iz okolice Mosula i odveo ih u grad. UN se boji kako su to napravili s jednom jedinom namjerom - da im posluže kao živi štit.

Bitka za Mosul, posljednje veliko ISIS-ovo uporište u Iraku, počela je pred desetak dana. Iračka vojska relativno je lako stigla do predgrađa, ali najgore borbe tek predstoje. Pretpostavlja se da bi bitka mogla potrajati tjednima. ISIS-ova uporišta sve su malobrojnija pa je za očekivati da će drugi po veličini irački grad krvnički braniti.
 

Pročitajte više