BARZANI TRAŽI OD SUSJEDA DA SE NE UPLEĆU U KIRKUKU

Vođa Demokratske stranke Kurdistana (PDK), jednog od glavnih pokreta iračkih Kurda, Massud Barzani zatražio je u nedjelju od susjednih zemalja da se "ne upleću" u pitanje grada Kirkuka (na sjeveru Iraka), opetujući da je to kurdski grad.

"Kirkuk je kurdski grad. Problem tog grada je iračko unutarnje pitanje i susjedne se zemlje u to ne trebaju miješati", kazao je Barzani za tisak, nakon razgovora sa sirijskim dopredsjednikom Abdul-Halimom Hadamom.

Prema Barzanijevim riječima, "Kirkuk treba biti primjer suživota između svih zajednica, kurdske, arapske, turkmenske, kaldejske i asirske".

Kirkuk je nakon pada režima Sadama Huseina u travnju 2003. poprište stalnih sukoba između Kurda, Arapa i Turkmena. Kurdi traže nadzor nad njim, ističući da je grad 1950-ih bio većinom kurdski, prije nego je režim u Bagdadu započeo provoditi nasilnu arabizaciju u zemlji.

Kurdski je šef u petak započeo trodnevni posjet Siriji. Na sastanku sa sirijskim dopredsjednikom Hadamom razgovaralo se, kako je prenijela službena sirijska agencija Sana, o razvoju situacije u Iraku, mogućnostima za očuvanje iračkog nacionalnog jedinstva i spriječavanju unutarnjih konflikata. Barzani bi se u ponedjeljak trebao sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više