Baskijska vlada zakazala izbore u travnju

Nakon što je španjolski parlament u utorak odbacio plan uspostave neovisnosti španjolske regije Baskije, baskijska je vlada donijela odluku o zakazivanju izbora u travnju, mjesec dana ranije no što je bilo planirano.

"Sada je vrijeme da narod dobije riječ", rekao je čelnik regionalne vlade Juan Jose Ibarretxe najavljujući glasovanje 17. travnja. Ibarretxe je zastupnicima rekao da se "ne može ignorirat volja baskijskog naroda" i izjavio da će njegova Baskijska nacionalistička stranka (PNV) sazvati referendum o tom planu.

Španjolski je parlament u utorak glasovao 313 prema 29 protiv plana uspostave takozvane "Slobodne države" kojeg su iznijeli Baski. Protiv plana su se udružili vladajući španjolski socijalisti i oporbeni konzervativci, a predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero je izjavio da je plan neustavan jer se povelja o baskijskoj autonomiji iz 1979. godine može mijenjati samo voljom većine Španjolaca. Zapatero je, međutim, radi mira ponudio veću autonomiju.

Ibarretxe je parlamentu u Madridu rekao da plan nudi "povijesnu prigodu" da se riješi 200 godina staro pitanje baskijskih prava, koje je, naglasio je, mnogo starije od nasilne kampanje separatističke skupine ETA.

Plan predviđa mogućnost "slobodnog udruživanja" između Španjolske i Baskije, koja bi po njemu među ostalim imala i svoje sudove i predstavnike u međunarodnim tijelima poput Europske unije.

Baskijski je parlament ovaj plan tijesnom većinom prihvatio 30. prosinca, a glasači u Baskiji su gotovo ravnomjerno podijeljeni između onih koji podržavaju takozvane nacionalističke stranke, poput PNV-a, i prošpanjolskih stranaka.

(Hina) xakoz ysd

Pročitajte više