Batina: Vojni specijalci iz Dunava izvukli kamion iz II. svjetskog rata

SPECIJALNE postrojbe Ministarstva obrane danas su nakon višesatnog rada iz Dunava kod Batine izvukli kamion iz II. svjetskog rata, za koji se pretpostavlja da je ruski, premda ima gume i ruske i njemačke, te više raznih predmeta.

Prije desetak dana mještani Batine su, zahvaljujući izuzetno niskom vodostaju, u Dunavu otkrili ostatke dvaju njemačkih džipova, kamiona za koji se isto pretpostavljalo da je njemački, te tenka koji za sada pripadnici Ministarstva obrane nisu pronašli u vodi.

U kamionu, koji je tijekom izvlačenja oštećen, pronađeno je dosta raznog alata, dobro sačuvani hladnjak, vojnički remen i gumena čizma te jedna kost kojoj se bez analize ne može utvrditi podrijetlo.

Izvlačenje je obavljeno uz nazočnost brojnih mještana, ali i gostiju, čak i Nijemaca, a prisutni su bili i djelatnici Vojnog muzeja u Zagrebu.

Iz džipa, koji je izvučen prije desetak dana, svi su pronađeni predmeti pohranjeni u Vojnom muzeju u Zagrebu, gdje će se obraditi. Nakon toga će se donijeti odluka gdje će biti pohranjeni, budući da je, uz batinski Spomenik pobjede, i muzej. I danas izvađeni kamion i sve stvari odlaze u zagrebački Vojni muzej. Nakon otkrića vozila iz II. svjetskog rata, neki su mještani sami vadili razne predmete, među ostalim puške i streljivo koje je naknadno preuzela policija.

Načelnik općine Draž Matija Škulac rekao je kako je "posebno važno da se iz Dunava izvade sva vozila i što više predmeta jer su to materijali koji podsjećaju na strahote od prije 60 godina kada se na tom mjestu vodila jedna od najkrvavijih bitaka u kojoj je poginulo oko 20.000 vojnika - savezničkih, njemačkih i Hrvata koji su bili u domobranskim jedinicama".

U njemačkom džipu, izvađenom prije desetak dana, uz niz predmeta najzanimljivija je bila vojnička porcija s ugraviranim imenom Stjepan Vitez i hrvatskom šahovnicom. Nakon što je to objavljeno u medijima, redakcijama Hine i Hrvatske televizije javio se 66-godišnji J. Vitez (iz sela kod Križevaca) koji pretpostavlja da bi Stjepan Vitez mogao biti njegov otac. Rekao je kako mu je otac zadnji put viđen 1943., od kada mu se gubi svaki trag. Izrazio je želju da dođe u posjed spomenute vojne porcije. Otac mu je rođen 1910. i od 1941. bio je u domobranima. Djelatnici Vojnog muzeja u Zagrebu pozvali su J. Viteza da ih posjeti kako bi o tome detaljnije razgovarali.

U Batinskoj bitci, koju su zvali "malim Staljingradom", poginuo je velik broj savezničkih vojnika, među kojima najviše pripadnika Crvene armije. U kosturnici podno Spomenika pobjede nalaze se ostatci oko 1300 savezničkih vojnika.

Danas su izvlačenje kamiona pratili i stari mještani Batine, koji su prepričavali događaje iz bitke krajem 1944., istaknuvši da se "Dunav tada crnio od leševa vojnika". Jedan od sudionika Batinske bitke, koji je došao iz Sombora, tvrdi da je ukupan broj poginulih vojnika puno veći od 20.000.

Dunavska otkrića kod Batine stalno prate, uz brojne domaće, i inozemni novinari i TV postaje.

Pročitajte više