Beč: IAEA prosljeđuje Sjevernu Koreju vijeću sigurnosti UN-a

UPRAVNI odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na izvanrednom i za javnost zatvorenom sastanku u srijedu u Beču trebao bi usvojiti oštu rezoluciju o Sjevernoj Koreji čime bi rješavanje nuklearne krize u toj zemlji prebacilo Vijeću sigurnosti UNa.

Vođa IAEA-e Mohamed ElBaradei rekao je kako je ´iscrpio sve mogućnosti u pokušaju da primora Sjevernu Koreju na poštivanje´ obveza u skladu s propsima UN.

Nuklearna kriza izbila je u listopadu kad su SAD priopćile da je Pjongjang priznao kako je nastavio razvoj programa za obogaćivanje urana, čime je prekršio sporazum iz 1994. prema kojem je zamrznuo svoj nuklearni program, dobivši zauzvrat dva nuklearna reaktora i gospodarsku pomoć.

SAD i njihovi saveznici tad su prekinuli dopremu nafte Sjevernoj Koreji, čije su komunističke vlasti na to odgovorile protjerivanjem inspektora IAEA-e posljednjeg dana prošle godine, stavljanjem izvan funkcije nadzornih kamera agencije, povlačenjem iz svjetskog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i najavom reaktiviranja svojeg glavnog nuklearnog kompleksa, u kojem se može proizvoditi plutonij potreban za atomsko oružje.

Zato će, prema očekivanjima, u rezoluciji biti jasno istaknuto da Sjeverna Koreja ne poštuje svoje međunarodne obveze, što je formulacija koja cijelu stvar automatski prebacuje Vijeću sigurnosti UN-a. Pritom će se nastojati postići da rezolucija bude usvojena jednoglasno, iako je dovoljno da za nju glasa 18 od 35 zemalja članica odbora.

No jednoglasna je podrška poželjna, kako je rekao jedan izvor, zbog osjetljivosti cijele situacije, budući da je službena prijava neke zemlje VS UN ozbiljan diplomatski korak, jer Vijeće ima ovlasti za proglašenje gospodarskih sankcija.

Sjeverna Koreja već je najavila da bi gospodarske sankcije smatrala objavom rata, ali međunarodni diplomatski krugovi smatraju kako sankcije u ovom trenutku još nisu ozbiljna opcija.

Sam ElBaradei je prošlog tjedna izjavio kako ne očekuje da se Vijeće sigurnosti odluči za sankcije ili vojnu akciju protiv Pjongjanga, već će pokušati pronaći diplomatsko rješenje.

´Mislim da nije trenutak za sankcije´, rekao je novinarima u srijedu u Seulu i Visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana. ´Smatram da bi sankcije imale upravo suprotan učinak od onoga koji nastojimo postići, a to je rješavanje krize´.

Sjeverna Koreja optužuje SAD, koji i dalje ima 37 tisuća vojnika u Južnoj Koreji, da zabrinutost zbog atomskog oružja koristi kao izliku za invaziju na njezin teritorij.

Pročitajte više