Beč: Kissinger i Genscher o odnosima Europe i SAD-a

ZA VEĆU suradnju i partnerstvo SAD-a i Europe u rješavanju pitanja svjetske politike zauzeli su se u srijedu u Beču bivši američki državni tajnik Henry Kissinger i bivši njemački ministar vanjskih poslova i vice kancelar Hans Dietrich Genscher.

Oba političara sudjeluju u Beču na Europskom forumu 2003. banke Austrija Creditanstalt na kojem se raspravlja o budućnosti Europe i njezinim odnosima sa SAD-om.

"Europa i SAD trebaju zajedno surađivati i razvijati odnose na principu ravnopravnosti i zajedničkog nastupa prema trećim zemljama, npr. Kini i Japanu", rekao je Kissinger.

Bez obzira na Ameriku, Europa je jaka jer ide svojim putem razvitka i proširanja. Ujedinjena Europa je europski izazov, a američki izazov je dogovor s takvom Europom. Samo jaka Europa i Amerika mogu učinkovitije rješavati krize u svijetu, kazao je Kissinger pred oko 500 sudionika tog međunarodnog skupa - predstavnika austrijskih, europskih i međunarodnih financijskih institucija i korporacija.

"Europa ne smije graditi svoju politiku na konfrontaciji s Amerikom nego na suradnji", dodao je Kissinger.

Bivši njemački ministar vanjskih poslova sudjelujući na plenarnoj sjednici kazao je da samo stabilna i udružena Europa može biti ravnopravni partner Americi.

"Europa treba Ameriku kao što Amerika treba Europu a zajedno mogu postići više".

Genscher se zauzeo za ujedinjenje cijelog europskog kontinenta i za stvaranje jedinstvene zajedničke europske vanjske politike.

Pročitajte više