Beč: Održan 58. bal gradišćanskih Hrvata

Tradicionalni bal gradišćanskih Hrvata održan je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn pod pokroviteljstvom austrijskoga predsjednika Heinza Fischera, a u organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD). L

Ta tradicionalna kulturna svečanost je počela spletom starih hrvatskih pjesma i plesova u izvedbi folklornog ansambla "Hajedanjaki" iz Gradišća.

"Značenja bala je u okupljanju Hrvata iz različitih država, izraz je njegovanja i očuvanja hrvatske riječi, kulture i običaja", izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Slavko Leban. Dodao je da je ovaj bečki bal "kruna rada gradišćanskih Hrvata".

"Ministarstvo vanjskih poslova RH podupire rad gradišćanskih Hrvata kao i drugih hrvatskih manjina u drugim zemljama. Primijetio sam da su gradišćanski Hrvati najorganiziraniji, vrlo su poduzetni i na tome im čestitamo. Hrvatskoj je to vrlo važno jer su fantastičan most između Hrvatske i Austrije", zaključio je Leban.

Otvarajući bal predsjednik HGKD-a Stefan Pauer naglasio je da su gradišćanski Hrvati posebno ponosni na tu 58. priredbu, te da u posebnom ozračju nudi mogućnost sklapanja i produbljavanja prijateljstva, veza i suradnje jer okuplja Hrvate iz Beča, Gradišća, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Češke.

"Bal je tradicija druženja", kazao je načelnik Odjela za hrvatske manjine u Ministarstvu vanjskih poslova Andrija Jakovčević, izrazivši zadovoljstvo "kad vidi kako su gradišćanski Hrvati ponosni na svoje podrijetlo čuvaju i njeguju hrvatsku vlastitost skoro 500 godina na tlu Austrije".

(Hina) xspđ ydj

Pročitajte više