Belgija očekuje ulazak Hrvatske u EU 2007. godine

BELGIJA očekuje da će Hrvatska 2007. godine biti primljena u EU, rekao je u utorak predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman De Croo, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu.

´Uvjereni smo da će Hrvatska 2007. godine biti članicom EU´, rekao je De Croo, ističući kako Belgija poupire odluku Hrvatske da ovih dana podnese molbu za učlanjenje u EU. De Croo koji se s Mesićem razgovarao zajedno s predsjednikom Senata De Deckerom, izrazio je uvjerenje da će članstvo u EU biti u najboljem interesu Hrvatske.

De Croo je rekao kako očekuje da bi do ljeta ove godine mogao biti završen proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju između Hrvatske i EU u Belgiji, koji je u ovoj zemlji nešto sporiji jer ga trebaju prvo ratificirati lokalni parlamenti koji posebnu pozornost pridaju zaštiti prava manjina.

Nakon razgovora u belgijskom parlamentu predsjednik Mesić će biti gost na ručku što ga u njegovu čast priređuje belgijski kralj Albert II. Belgijski suveren bio je već dva puta, lani i preklani, gostom predsjednika Mesića tijekom ljetovanja na Jadranu.

Tijekom poslijepodneva predsjednik Mesić će se susresti s glavnim tajnikom NATO-a lordom Georgeom Robertsonom. Očekuje se da će osim približavanja Hrvatske NATO-u tema njihovog razvora biti i kriza oko Iraka.

Nakon toga predsjednik Mesić će na belgijskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose čiji je gost u Bruxellesu, održati predavanje pod naslovom ´Što Hrvatska može ponudi ujedinjenoj Europi´.

Predsjednik Mesić se u ponedjeljak susreo i s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, koji je pružio punu potporu namjeri Hrvatske da preda molbu za učlanjenje u EU.

Mesić će u srijedu ujutro iz Bruxellesa otputovati u albanski glavni grad Tiranu kako bi sudjelovao na radnom sastanku s predsjednicima Albanije i Makedonije posvećenom usklađivanju napora triju zemalja za što brže učlanjenje u NATO.

Pročitajte više