Belgijski serijski ubojica i pedofil pismom razbjesnio roditelje svojih žrtava

Foto: EPA

MONSTRUM koji je tijekom devedesetih godina u Belgiji otimao, mučio, silovao i ubijao djevojčice razbjesnio je njihove roditelje pismom koje im je uputio, piše BBC.

Marc Dutroux (61), zloglasni serijski ubojica i pedofil, zatvoren je 1996. i posljednjih nekoliko godina zahtijeva svoje oslobađanje iz zatvora. Njegov odvjetnik napisao je pismo za šest obitelji svojih žrtava "kako bi pomogao zacijeliti njihove rane na skroman način", stoji u pismu.

Mučio i silovao najmanje 11 djevojčica

Dutroux i njegova žena Michelle Martin uhićeni su zbog otmice i silovanja pet djevojčica 1986. godine. Dutroux je zatvoren 1989., ali pušten je na uvjetnu kaznu nakon samo tri godine. U 1995. i 1996. oteo je, mučio i silovao šest djevojčica u dobi između 8 i 19 godina. Ubio je dvije tinejdžerice, a dvije osmogodišnjakinje umrle su od gladi u njegovom podrumu.

Dutroux je izjavio da je bio dio pedofilske mreže u kojoj su sudjelovale istaknute ličnosti, a nesposobnost policije u njegovom slučaju dovela je do raširenih optužbi za prikrivanje zločina. U 1998. uspio je nakratko pobjeći iz sudnice nakon što je oteo pištolj jednom policajcu. Njegova žena puštena je iz zatvor 2012. godine.

"Spreman odgovoriti na pitanja obitelji"

Otac jedne od njegovih žrtava objavio je pismo njegovog odvjetnika u kojem stoji da je Dutroux "spreman odgovoriti na pitanja obitelji": "Ne želi stvarati kontroverzu ni otvarati stare rane, već samo na skroman način pomoći u njihovom zacjeljivanju."

Belgijski mediji istaknuli su da je jedan od kriterija za oslobađanje Dutrouxa pokazivanje suosjećanja sa žrtvama.

"Moralno mučenje i zlostavljanje"

Jean Lambrecks, otac Eefje Lambrecks, jedne od ubijenih tinejdžerica, izjavio je da je pismo "veliki medijski trik odvjetnika s previše vremena i premalo klijenata". Dodao je da je pismo na francuskom jeziku "besmisleno i čak nije prevedeno na nizozemski".

Paul Marchal, otac druge ubijene tinejdžerice An Marchal, izjavio je: "Nakon 23 godine, vrijeme je da ovaj cirkus prestane. Nećemo se miješati."

Otac preminule osmogodišnjakinje Julie Lejeune, Jean-Denis Lejeune, opisao je pismo kao "moralno mučenje". Gino Russo, otac druge preminule osmogodišnjakinje Melisse Russo, izjavio je da oprost ubojici njegove kćeri ne dolazi u obzir: "To ću prepustiti Bogu." Njena majka Carine Russo također je izjavila da pismo roditeljima predstavlja "moralno zlostavljanje".

Pročitajte više