"Benkovačkom vampiru" devet godina zatvora zbog mučenja Hrvata iz Perušića

ŽUPANIJSKI sud u Zadru danas je benkovačkog Srbina Nikolu Munjesa nepravomoćno osudio na devet godina zatvora zbog ratnog zločina. Time je samo potvrđena presuda od prije 16 godina, kada je Munjes osuđen u odsutnosti.

Sudac Boris Radman kazao je kako je u postupku dokazano da je Munjes kao pripadnik takozvane krajinske milicije, ili popularnije "martićevaca", u rujnu 1991. godine zlostavljao Hrvata iz Perušića Duju Pešuta, koji se nakon toga u grobnici skrivao 42 dana. Takav scenarij potvrdili su i svjedoci. Tijekom suđenja je Munjes kazao da je morao pristupiti krajinskoj miliciji, a da je zločin počinio njegov kolega Zoran Ležaja.

Munjes s noža lizao Pešutovu krv

U svom svjedočenju, prije 20-ak dana, Dujo Pešut je opisao zlostavljanje koje je preživio. Kazao je da je dobio udarac kundakom u glavu, te mu je čizmom razbijena lijeva arkada, a na kraju su ga porezali po vratu. "Pokušao me s leđa ugristi za vrat, a kako nije uspio progristi kožu, iz čizme je izvukao bajunetu. Drugi zločinac me uhvatio za kosu i glavu mi povukao prema koljenima, dok me Munjes porezao po vratu. Vikao je da će mi se napiti ustaške krvi, a onda je s noža liznuo moju krv", ispričao je Pešut.

Dodao je da je najviše udaraca dobio po glavi, a objasnili su mu da se tako tuku "samo zmije i ustaše". Kada je pušten iz policijske stanice, zbog straha se 42 dana skrivao u otvorenoj grobnici, a tada je prešao na područje koje je kontrolirala hrvatska vlast. Munjes je nakon rata pobjegao u Crnu Goru gdje je uhićen u ožujku prošle godine.  

Pročitajte više