Beograd: Sud prihvatio priznanje optuženog da je sudjelovao u zločinu

Vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, u srijedu je odbacilo zahtjev obrane za izuzećem istražnog priznanja optuženog Jovice Perića, pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara, da je sudjelovao u ubojstvu zarobljenika na Ovčari.

Optuženi Perić je pred istražnim sucem 18. travnja 2003. godine izjavio da je u noći od 20. na 21. studenoga 1991. godine na Grabovu kod Ovčare, u strahu za vlastiti život, pod prisilom ubio jednog hrvatskog zarobljenika.

"Visoki naoružani muškarac mi je prišao i rekao mi: 'Sad moraš i ti'. Isti taj je, nakon što je streljački vod ubio skupinu od sedam, osam zarobljenika, prilazio iskopanoj rupi i još jednom pucao svakoga od njih. Uplašio sam se i iz straha sam i ja pucao u jednog zarobljenika", stoji u istražnom Perićevu priznanju, koje je pročitao predsjednik vijeća, sudac Vesko Krstajić.

Iako se optuženi Perić u svojoj obrani na početku suđenja izjasnio da nije kriv, ovo je drugo priznanje sudjelovanja u zločinu, nakon što je u utorak optuženi Ivan Atanasijević, koji se ranije zvao Ivica Husnik, priznao da je u strahu za vlastiti život ubio jednog zarobljenika.

Suđenje je zatim prekinuto do iduće srijede, 23. studenoga, zbog odluke suda da se provede neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog Atanasijevića.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više