Beogradski mediji o susretu Sanader-Labus

SKORAŠNJE donošenje odluke o produljenju bezviznog režima za građane Srbije i Crne Gore, koje je u utorak u Zagrebu, u razgovoru s potpredsjednikom srbijanske vlade Miroljubom Labusom, najavio hrvatski premijer Ivo Sanader, središnja je tema izvještaja beogradskih medija u srijedu.

List "Politika" ističe da se potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u razgovoru s hrvatskim premijerom Sanaderom "zadržao dvostruko dulje od vremena predviđenog protokolom, što ukazuje koliko su mnogobrojna pitanja odnosa dviju zemalja". Taj dnevnik u dopisničkom tekstu iz Zagreba ističe Labusovu izjavu da vlasti u Srbiji "s velikim zadovoljstvom i razumijevanjem promatraju kako premijer Sanader vodi politiku u Hrvatskoj i prema EU, te prema nacionalnim manjinama i susjedima".

Premijer Sanader, navodi se dalje, obavijestio je Labusa "o potezima koje hrvatska Vlada poduzima na putu prema EU" te istaknuo niz sporazuma koji bi uskoro trebali stupiti na snagu ili biti potpisani, među kojima je i Protokol o suradnji SCG i RH na uključivanju u EU, što će biti učinjeno prilikom posjeta predsjednika SCG Svetozara Marovića Hrvatskoj idućeg tjedna.

"Sanader je kazao da Hrvatska nema namjeru, zato što prednjači u svojem putu ka EU, bježati iz regije. Što prije Hrvatska uđe u EU, ući će i SCG, kazao je Sanader", ističu "Večernje novosti" prenoseći izvještaj agencije Tanjug, u kojem se dodaje i da je pitanje zamjene vojske graničnom policijom na hrvatsko-srpskoj granici "prije svega pitanje novca, a ne politike, zato što policija u SCG još nije tehnički opremljena za preuzimanje te funkcije".

Dnevnik "Danas" ističe zadovoljstvo koje je premijer Sanader izrazio "dovršenjem procesa ratifikacije Sporazuma o readmisiji SCG i RH, što je - kako je naglasio - bio jedan od uvjeta za potpuno ukidanje viznog režima". List dodaje da su Sanader i Labus razgovarali "o nizu bilateralnih pitanja, posebno o rješenju problema nestalih i zatočenih osoba, kao i o gospodarskim pitanjima, pri čemu je podsjetio da će 1. srpnja na snagu stupiti Sporazum o slobodnoj trgovini između RH i SCG, koji će značajno olakšati međusobnu gospodarsku razmjenu".

"Mišljenje je srpske vlade da stabilnost u jugoistočnoj Europi značajno ovisi o osovini Zagreb-Beograd i mi ćemo učiniti sve da ta osovina dobro funkcionira, jer čvrsto vjerujemo da nam nitko sa strane ne treba sugerirati kako ćemo riješiti naše otvorene i probleme i pitanja", ističe se u izvješću izjava potpredsjednika srbijanske vlade.

Pročitajte više