Berlusconi napao Francusku povodom svojeg posjeta Izraelu

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi pozvao je Pariz da "ušuti" o njegovoj bliskoistočnoj politici, dalje pogoršavajući odnose s Francuskom samo nekoliko dana prije što Italija preuzima predsjedavanje Europskom unijom.

"Propustili su dobru priliku da ušute", rekao je Berlusconi povodom francuske kritike zato što se nije htio susresti s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom tijekom nedavnog posjeta Izraelu.

Berlusconi je uporabio točno iste riječi koje je francuski predsjednik Jacques Chirac ranije ove godine uputio istočnoeuropskim zemljama koje su izrazile potporu američkoj politici prema Iraku.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Cillepin rekao je da Berlusconi "nije zadovoljio europsko stajalište" time što je razgovarao samo s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

"Išao sam u Izrael kao talijanski premijer. Ne može Francuska kritizirati nešto što je isključivo pravo i odgovornost talijanskog premijera", rekao je očito ljut Berlusconi.

Francuska i Italija zauzele su suprotna stajališta o pitanju Iraka, jer je Rim podupirao intervenciju protiv Saddama Husseina, dok se Pariz tome žestoko protivio. Napetosti između dvije zemlje vidljive su, međutim, još otkako je Berlusconijeva vlada desnog centra došla na vlast 2001., a talijanski dužnosnici optužuju Pariz da se arogantno odnosi prema Rimu.

Pročitajte više