Beroševo ministarstvo: Zdravstveni sustav je bio potpuno na raspolaganju Matijaniću

Foto: Robert Anić/Pixsell, Osobni album

MINISTARSTVO zdravstva poslalo je priopćenje o slučaju smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića.

U podužem priopćenju Beroševo ministarstvo pokušava javnost uvjeriti da je "zdravstveni sustav bio potpuno na raspolaganju Matijaniću" i da "hrvatski zdravstveni sustav pruža adekvatnu zdravstvenu skrb svim pacijentima kojima je ona potrebna". U priopćenju se također kuka jer se poteže pitanje odgovornosti Beroša, pa tako Beroševo ministarstvo piše da "osuđivanje bez suda pripada nekim prošlim vremenima".

Pročitajte priopćenje u cijelosti. 

Priopćenje Beroševog ministarstva

"Prije svega, potrebno je razjasniti da Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi bilo ovlašteno za procesuiranje i kažnjavanje djelatnika u zdravstvenom sustavu. Vezano uz konkretni slučaj pokojnog Vladimira Matijanića, Ministarstvo zdravstva kao tijelo državne uprave postupalo je sukladno svom djelokrugu rada. Po saznanju o navedenom događaju, zdravstvena inspekcija obavila je temeljite i transparentne zdravstveno-inspekcijske nadzore u svim zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u liječenju preminulog pacijenta.

Za potrebe obavljanja stručnih radnji u svezi sa zdravstveno-inspekcijskim nadzorima, sukladno članku 206. stavku 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zaključkom je imenovano Stručno povjerenstvo koje je činilo šest liječnika različitih specijalnosti relevantnih za navedeni događaj. Imenovani stručnjaci su, sukladno obvezi iz citirane zakonske odredbe, potpisali izjave o nepostojanju sukoba interesa i izjave o povjerljivosti što jasno ukazuje na transparentnost i vjerodostojnost članova Stručnog povjerenstva i njihovog rada.

Imenovani stručnjaci donijeli su stručno mišljenje koje je javno predstavljeno na konferenciji za medije 24. kolovoza 2022. godine tijekom koje je osigurana izravna komunikacija sa svim članovima Stručnog povjerenstva te ravnateljima svih zdravstvenih ustanova koji su bili uključeni u konkretan slučaj. Iako navedeno nije uobičajena praksa, zbog velikog interesa medija i javnosti, stručno mišljenje javno je predstavljeno s ciljem pružanja svih činjenica javnosti i medijima uz dodatnu mogućnost izravnog postavljanja pitanja što samo po sebi opovrgava bilo kakav pokušaj prikrivanja ili iskrivljavanja očiglednih i dokazivih činjenica.

"Zdravstveni sustav je bio potpuno na raspolaganju Matijaniću"

Iz javno predstavljenog stručnog mišljenja, vidljivo je da je hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti bio na dispoziciji korisniku zdravstvene zaštite, uz utvrđene proceduralne propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, upućen nadležnim i mjerodavnim institucijama - stručnom i etičkom povjerenstvu Hrvatske liječničke komore, Komori medicinskih sestara i tehničara, te Županijskom državnom odvjetništvu. Navedene institucije neovisna su stručna tijela i imaju punu odgovornost za svoj rad i za odluke iz svoje nadležnosti stoga ministar zdravstva ne može i ne smije utjecati na njihov stručni rad.

Što se tiče zahtjeva Hrvatskog novinarskog društva da se provede nova, neovisna istraga, sukladno članku 27. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, svaka osoba ima pravo neposredno ili pisanim putem zatražiti od ravnatelja ili uprave zaštitu svojih prava s obzirom na kvalitetu, sadržaj i vrstu zdravstvene usluge koja joj se pruža. Ukoliko osoba nije zadovoljna poduzetim mjerama, zaštitu svojih prava može zatražiti od nadležne komore odnosno nadležnog suda. Isti taj članak propisuje i da je svaka osoba dužna svoja prava na zdravstvenu zaštitu koristiti u skladu s odredbama istog zakona i uputama o liječenju doktora medicine te je osobno odgovorna zbog nepridržavanja tih uputa.

"Prejudicirati krivnju i osuđivati bez suda, karakteristike su nekih prošlih vremena"

Potrebno je dodatno naglasiti da liječnička profesija, kao regulirana profesija ima jasnu organizacijsku strukturu, a time i djelokrug odnosno odgovornost svakog pojedinca u istoj, sukladno o Zakonu o liječništvu. Odgovornost ministra zdravstva kao i Ministarstva zdravstva je da reagira na moguće neadekvatne radnje u bilo kojem dijelu zdravstvenog sustava te prepusti nadležnim tijelima da rade svoj posao, što je i učinjeno. Prejudicirati krivnju i osuđivati bez suda, karakteristike su nekih prošlih vremena.

Vezano uz nedoumice Hrvatskog novinarskog društva o kriterijima i načinu izbora ravnatelja, isti je propisan Zakonom o ustanovama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji propisuju, između ostaloga da ravnatelja zdravstvene ustanove bira Upravno vijeće po prethodno raspisanom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja zdravstvene ustanove i prema kriterijima propisanim u Zakonu i Općem aktu ustanove. Ujedno, ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada ustanove pri čemu Ministarstvo zdravstva nema zakonske mogućnosti utjecati na pojedinačne odluke ravnatelja već reagirati na potencijalne nepravilnosti.

"Hrvatski zdravstveni sustav pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima kojima je potrebna"

Nadalje, hrvatski zdravstveni sustav u okvirima financiranja kojima raspolaže, pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima kojima je potrebna. Također, evidentan je porast materijalnih prava zaposlenih u sustavu zdravstva te je samo od 2016. godine do danas iznos rashoda za zaposlene porastao za nešto više od 40 posto.

Pitanje reforme zdravstva koje postavlja Hrvatsko novinarsko društvo potpuno je deplasirano s obzirom da su upravo Ministarstvo zdravstva i Vlada Republike Hrvatske utemeljili provedbu reforme zdravstva kroz usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nakon kojih slijedi implementacija reformskih mjera po jasno definiranim koracima i vremenskom okviru kao i indikatorima Nacionalnog programa za oporavak i otpornost Europske unije."

Pročitajte više