"Bez obzira na najave, Egipat se treba pribojavati radikalnih političara"

EGIPATSKI predsjednik Hosni Mubarak je u petak dao ostavku na mjesto predsjednika države i napustio Kairo. Mogući rasplet situacije u toj temperamentnoj zemlji, ali i utjecaj na suvremeni svjetski poredak za Index je komentirao politički analitičar i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Damir Grubiša.

"Nova situacija i zanos u Egiptu će najvjerojatnije dovesti do eksplozije biračkih strasti pa tako i do mogućeg izbora radikalnih političara u egipatski parlament. Očito je da će ta višemjesečna tranzicija uroditi slobodnim izborima, a onda ćemo vidjeti kakav će biti njihov rezultat.

"Najave Muslimanskog bratstva treba uzimati s velikom rezervom"

Premda je najsnažnija egipatska oporbena skupina Muslimansko bratstvo u više navrata najavila da ne namjerava sudjelovati u predstojećim izborima, Grubiša smatra da takve najave treba uzimati s velikom rezervom.

"To su oduvijek govorili, i u drugim zemljama, pa bi se na kraju dočepali vlasti. Što se tiče njihovih izjava, treba ih uzeti sa zrncem soli. Ako oni kao izliku uzmu narod koji od njih traži da se natječe, onda će jednostavno reći, evo vidite, mi nismo htjeli, ali nas je narod aklamacijom doveo do sudjelovanja u izborima. Tome treba vrlo pažljivo pristupiti, jer je Egipat ključna zemlja za budućnost Bliskog istoka", rekao je.

"Zapadne sile trebaju prema svim zemljama imati iste kriterije - demokratske"

O pitanju mogućeg razvoja odnosa zapadnih sila, na čelu s SAD-om, prema Egiptu, Grubiša je vrlo decidiran: "Zapadne sile bi se morale prema Egiptu odnositi u skladu s kriterijima koje promiču u drugim zemljama, odnosno Europi. Dosad su zbog Izraela i stanja na Bliskom istoku pravili kompromise, imali jedne kriterije za Istočnu Europu i sjevernu hemisferu - kriterij demokracije, dok su na jugu istovremeno podupirali diktatore i autokrate koji vladaju čvrstom rukom i daju im garanciju da će činiti sve što što im ovi kažu", rekao je i dodao da bi se SAD sada, ako ne želi izgubiti legitimitet, i prema Egiptu trebao ponašati prema načelima demokracije.

Na pitanje u kojoj mjeri razvoj situacije može utjecati na Hrvatsku,Grubiša je naglasio da se radi tek o mogućem posrednom utjecaju.

"Razvoj događaja može utjecati posredno i dugoročno na Hrvatsku, a to prije svega ovisi o tome hoće li ta regija biti stabilna ili ne. Ako tamo dođe do napetosti napetosti i sukoba, takva situacija će prije svega utjecati na zemlje Bliskog istoka, ali preko njih, posredno i na mediteranske zemlje, pogotovo one koje su u doticaju s mogućim geopolitičkim interesima jednog novog poretka u kojem Bliski istok ima vrlo veliku ulogu", završio je Damir Grubiša.

Na Trgu Tahrir danas se slavi i - čisti

Tijekom današnjeg dana veći broj ljudi se povukao s Trga Tahrir koji je danima bio ishodište prosvjeda protiv Mubaraka. Međutim, mnogi su se vratili slaviti i pomagati u čišćenju. Vojska nije ukinula policijski sat, koji je bio na snazi tijekom trajanja prosvjeda, ali ga je skratila za četiri sata te on sada počinje tek u ponoć.

Vlast sada kontolira vojska kojoj je zadatak održati stabilnost u zemlji do izbora, početi s tranzicijom prema demokraciji, ali najprije - povratak zakona i reda uoči početka radnog tjedna. Tenkovi i vojnici su i danas čuvali najvažnije punktove u gradu, dok se omraženu policiju, koja tijekom prosvjeda nije štedjela prosvjednike u nastojanju očuvanja Mubarakove fotelje, gotovo ne može sresti.

Vojska umirila saveznike: "Poštovat ćemo sve međunarodne sporazume"

Egipatska vojska je danas priopćila da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova te da će Egipat poštovati sve međunarodne sporazume, među kojima su i oni s Izraelom i SAD-om. Organizatori prosvjeda su objavili da osnivaju vijeće koje će pregovarati s vojskom i zauzimati se za prava civila.

I dok se neki strani analitičari pribojavaju da bi vojna vlast zemlju mogla samo udaljiti od demokracije, posebice zbog toga što njome još uvijek zapovijeda maršal Muhamed Husein Tantavi, Mubarakov dugogodišnji ministar obrane, egipatski narod slavi jer je Mubarakovim odlaskom napokon udovoljeno njihovoj glavnoj želji koja ih je stajala oko 300 ljudskih života.
 

Pročitajte više