BiH: "Ispat" kupuje željezaru u Zenici?

BRITANSKO-indijska korporacija "Ispat" ponudila je 115 milijuna dolara za kupnju nekadašnje željezare u Zenici koja sada posluje pod nazivom "BH steel" i u prednosti je nad britanskim LNMom koji je ponudio 45 milijuna dolara prijavivši se na javni natječaj što ga je raspisala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, piše u utorak sarajevski tisak.

Natječaj za prodaju "BH steel-a" zaključen je prije mjesec dana pri čemu su se prijavile samo ove dvije tvrtke i u tijeku je analiziranje prikupljenih ponuda.

Najavljeno je kako bi federalna vlada konačno stajalište mogla donijeti ovog tjedna nakon čega bi počeli pregovori o uvjetima prodaje.

Sarajevski "Dnevni avaz" u utorak tvrdi kako je ponuda "Ispat-a" već ocijenjena povoljnijom.

Ta tvrtka bi uz cijenu od 115 milijuna dolara osigurala i investicije od 155 milijuna dolara u narednih osam godina, uz sadašnjih 2.700 radnika "BH steela" odmah bi se zaposlilo njih 500, a kada počne integralna proizvodnja čelika broj zaposlenih dosegnuo bi brojku od 4.700 zaposlenih.

LNM je pak pripravan ponuditi investicijsko ulaganje od 135 milijuna dolara uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih te pokretanje integralne proizvodnje u razdoblju od dvije do tri godine kao i ulaganje oko pet milijuna eura u socijalne programe.

Kupac željezare u Zenici dobit će u vlasništvo 51 posto dionica, dok će 49 posto međusobno podijeliti Vlada Federacije BiH i Kuvajtska investicijska agencija (KIA).

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više