BIH: KONFERENCIJA 17 ZEMALJA INTERPOLA O TERORIZMU

Predstavnici sedamnaest zemalja članica Interpola okupili su se u srijedu u Sarajevu na dvodnevnoj radnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Među sudionicima su i predstavnici Ureda Interpola u Hrvatskoj, a uz zemlje jugoistoka Europe na sarajevskom skupu zastupljene su i Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Turska.

Ideju o pokretanju multidisciplinarnih radnih skupina za borbu protiv terorizma (Fusion Task Force) Interpol je pokrenuo prije dvije godine.

Zamjenik glavnog direktora Interpola Mladen Vulinec kazao je kako je do sada održano devet sličnih skupova u različitim regijama svijeta.

"U svim dijelovima svijeta opasnost od terorizma je pojačana", kazao je Vulinec istaknuvši kako upravo zbog toga borba protiv terorizma ne može biti učinkovita ukoliko se odvija samo unutar granica jedne države.

Po riječima zamjenika direktora Interpola, južna Europa vrlo je važan prostor za ukupne napore usmjerene ka sprječavanju terorističkih aktivnosti, a održavanje konferencije u Sarajevu pokazatelj je spremnosti Interpola da se Bosni i Hercegovini pomogne u njezinoj borbi protiv ove opasnosti.

Temeljna je zadaća država povezanih preko Interpola osigurati kvalitetnu razmjenu informacija na dnevnoj osnovi, kazao je Vulinec.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić pružio je uvjeravanja sudionicima sarajevske konferencije kako je njegova zemlja na dobrom putu uspostave vladavine zakona pri čemu značajnu ulogu imaju različite policijske agencije na državnoj razini, uključujući tu i ured Interpola.

"Ono sto nam svima treba je stvaranje kvalitetne operativne baze podataka", izjavio je Mektić.

Nakon uvodnih riječi, sastanak predstavnika 17 nacionalnih ureda Interpola posvećen borbi protiv terorizma zatvoren je za javnost.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više