BiH: Ministar vanjskih poslova Ivanić ipak putuje u Izrael

MINISTARSTVO vanjskih poslova Bosne i Hercegovine priopćilo je u utorak kako će šef bosanskohercegovačke diplomacije Mladen Ivanić 17. prosinca otputovati u trodnevni službeni posjet Izraelu.

Uz isticanje kako je riječ o prvom posjetu jednog bosanskohercegovačkog državnog dužnosnika Izraelu, ministarstvo je pojasnilo kako će se Ivanić sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom, ministrom industrije i trgovine Ehudom Olmertom, čelnikom laburista Shimonom Peresom, te s predstavnicima Trgovačke komore Izraela.

Uz Ivanića u Izrael putuju i direktor Agencije za promociju inozemnih investicija (FIPA) Mirza Hajrić, te predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić.

Najavljeni su njihovi razgovori s predstavnicima Trumanovog instituta za međunarodne odnose, Instituta za izvoz i međunarodnu suradnju, te s izraelskim poslovnim ljudima.

Obavijest o posjetu bosanskohercegovačkog državnog i gospodarskog izaslanstva Izraelu uslijedila je samo dan nakon što je sam Ivanić potvrdio kako se od toga stvara politički problem zbog palestinskog pitanja.

Palestinsko veleposlanstvo u Sarajevu, prema Ivanićevim riječima, tražilo je da se u program posjeta uvrsti i odlazak na palestinski teritorij, odnosno susret s palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom, što je bilo neprihvatljivo za vlasti u Tel Avivu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić podržao je taj zahtjev i zatražio odgodu Ivnićeva puta u Izrael ukoliko se on ne bi sastao s Arafatom.

Tihić je za sarajevski "Dnevni avaz" u utorak kazao kako su protivljenje Ivanićevu odlasku u Izrael u sadašnjim okolnostima iskazali i brojni diplomatski predstavnici arapskih zemalja akreditirani u BiH.

BiH i Izrael diplomatske su odnose uspostavili tek 1997. godine a bosanskohercegovačko veleposlanstvo u Tel Avivu otvoreno je 2000. godine.

Izrael diplomatski pokriva BiH iz svog veleposlanstva u Budimpešti.

Pročitajte više