BiH: Odvjetnici Jelavića, Prce i Rupčića zatražili puštanje iz pritvora

ODVJETNICI bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića, bivšeg ministra obrane Miroslava Prce i direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića zatražili su u ponedjeljak od suca za prethodni postupak u Sudu BiH Bernarda Bolanda ukidanje pritvora njihovim klijentima.

Jelaviću, Prci i Rupčiću osumnjičenim za zloporabu položaja i ovlasti oko osnivanja i rada Hercegovačke banke određen je 30-dnevni pritvor na zahtjev državnog tužiteljstva.

U pojašnjenju svog zahtjeva na sastanku sa sucem Bolandom odvjetnici Josip Muselimović, Marko Martinović i Žarko Bulić istaknuli su kako ne postoji nijedan razlog za produžavanju pritvora koji istječe 23. veljače. Ranije je tužitelj McNair upozorio kako bi eventualnim puštanjem na slobodu osumnjičenici mogli utjecati na svjedoke i uništavanje dokaza.

Odvjetnik Muselimović je u telefonskoj izjavi za HINA-u demantirao tužiteljeve navode dodajući kako je sve dokaze prije tri godine u Hercegovačkoj banci zaplijenio SFOR te da se njegov klijent redovito odazivao pozivima sudskih vlasti.

Kako je izvijestio ugledni mostarski odvjetnik u pritvoru Kula u Srpskoj Ilidži, bivšeg čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata Antu Jelavića u ponedjeljak je posjetio provincijal hercegovačkih franjevaca fra Slavko Soldo.

Ivan Azinović, četvrti osumnjičeni kojemu je također određen pritvor najvjerojatnije se nalazi u Hrvatskoj i za sada se ne želi se odazvati pozivu suda. Ne postoji način za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini jer Hrvatska s BiH nema potpisan ugovor o izručenju. U medijima se nagađa kako su među osumnjičenima i generali Ljubo Ćesić Rojs i Ivan Medić.

Pročitajte više