BiH političari: Tuđmanov san o podjeli BiH nije nestao

ČELNICI bosansko-hercegovačkih političkih stranaka oštro su reagirali nakon "skandaloznog" istupa Ivića Pašalića, predsjedničkog kandidata Hrvatskog bloka, koji je izjavio da će se "zalagati da se BiH uspostavi hrvatska federalna jedinica", javlja T Portal.

Pašalić je na skupu u Mostaru obećao da će, bude li izabran, povući potpis s Daytonskog sporazuma jer, tvrdi on, Hrvatima u BiH u devet godina nije osigurana ravnopravnost s ostalim narodima. Takvu ravnopravnost moguće je ostvariti isključivo osnivanje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, kazao je Pašalić, te izazvao burne reakcije bosansko-hercegovačkih političara.

"Krajnje je vrijeme da se hrvatskim političarima koji i dalje žele izdvajati dio teritorija Bosne i Hercegovine stane na put, tako što će država BiH podnijeti službenu tužbu protiv Hrvatske zbog agresije." – izjavio je Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke za sarajevske medije.

I vodeća nacionalna stranka u BiH, Stranka demokratske akcije, osudila je Pašalićeve izjave u Mostaru, ustvrdivši da su "retrogradne i uvredljive za ustavni poredak i integritet BiH".

Safet Halilović, predsjednik predsjedništva SDA, kazao je da Pašalićeva predizborna kamanja po zapadnoj Hercegovini dokazuje da "Tuđmanov san o podjeli BiH i pripajanju njezinih dijelova Hrvatskoj još nije nestao".

Pročitajte više