bih - prvi dan izbora za zastupnike dijaspore u hrvatskom saboru

Glasovanje na izborima za novi saziv Hrvatskoga sabora, koje je jutros počelo u Bosni i Hercegovini, teče bez teškoća, izjavila je za Hinu Romana BušićFranulović, koordinatorica izbora u BiH pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu. L

Ona je potvrdila kako je svih trideset biračkih mjesta u BiH otvoreno u 7 sati, te da tijekom dana nije bilo nikakvih informacija koje bi upućivale na teškoće pri glasovanju.

Sva birališta u BiH bit će otvorena do 19 sati.

Bušić-Franulović je istaknula kako su sva biračka mjesta pravodobno opskrbljena ažuriranim popisom birača u izlistanom obliku i na CD-ovima. Postoje i popisi birača iz BiH po gradovima, što olakšava njihovu identifikaciju.

Kako bi se olakšalo glasovanje, dostupan je i popis osoba s pravom glasa koje su prije živjele u BiH, a u međuvremenu su se preselile u Hrvatsku.

Prema podacima o odzivu birača do 12 sati, na 14 biračkih mjesta pod izbornom ovlašću Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru glasovalo je oko 2000 birača. Ta su biračka mjesta otvorena u Mostaru, Širokom Brijegu, Čapljini, Tomislavgradu i u Livnu.

S nekoliko biračkih mjesta vraćeni su glasači s dvostrukim prebivalištem - i u BiH i u Hrvatskoj, ali bez potrebne potvrde iz Hrvatske, koja se izdaje kako se ne bi dogodilo da glasuju u obje zemlje. Najviše je takvih slučajeva, prema podacima s birališta, bilo u Livnu, odakle je vraćeno 50-ak osoba, što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo i verbalne prosvjede.

Na šest biračkih mjesta u Posavskoj županiji i Brčko Distriktu BiH do 12 sati je izašlo nešto manje od 400 ljudi, što je oko dva posto registriranih birača na području Posavine. Tih šest biračkih mjesta otvoreno je u Orašju, u Seonjacima - bivšem općinskom središtu općine Ravne-Brčko i u Odžaku.

Prema podacima Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjaluci, do podneva je ondje glasovalo 50 birača od oko 6500 upisanih u popise. U Bihaću je na birališta izašlo oko 80 glasača, a do sada su najbolji rezultati u Jajcu, gdje je do podneva glasovalo oko 140 hrvatskih državljana, ili oko 2,5 posto od 6500 upisanih. U tom dijelu BiH najslabiji je odziv hrvatskih birača u Prijedoru, gdje se do podneva pojavilo samo petnaestak državljana Republike Hrvatske.

Pročitajte više