Biskup Srakić proglasio godinu krunice u Đakovačko-srijemskoj biskupiji

ĐAKOVAČKI i srijemski biskup msgr. Marin Srakić proglasio je večeras na euharistijskom slavlju u crkvi sv. Križa u osječkoj Tvrđi, gdje se nalazi kip Gospe Osječke koji vjernici štuju kao čudotvoran kip, Godinu krunice za đakovačku i srijemsku biskupiju.

Ove godine slavi se 300 godina kako se u crkvi sv. Križa (poznatijoj kao crkva sv. Ante) nalazi kip Gospe Osječke koji je donesen iz madžarskog mjesta Gyda (Juda) da se spasi i sačuva od kalvina.

Kip je prije toga desetak godina bio u Gydu poznat kao kip Gospe Judske, a od 1758. vjernici su ga prozvali kipom Gospe Osječke i cijelo vrijeme ga štuju, kazao je otac Željko Paurić, gvardijan franjevačkog samostana u sklopu kojega je crkva sv. Križa.

Kip je djelo nepoznata autora iz Koprivnice, najvjerojatnije iz 15. stoljeća.

"Večeras na blagdan Blagovijesti proglašavam Godinu krunice za našu biskupiju gdje se Gospa prognanica slavi u mnogim mjestima od Aljmaša, Iloka, Ilače, i koja je u povijesti uvijek bila sa svojim prognanim narodom", kazao je biskup Srakić.

Podsjetio je kako su i u Domovinskom ratu Krunica i Gospa bili simbol nade i vjere.

Ove godine, kad u Hrvatsku i našu biskupiju dolazi Sveti Otac, koji je i proglasio Godinu krunice (22. listopada 2002. - 22. listopada 2003.), to je još jedan poziv vjernicima da molitvom Krunice pomognu duhovnu obnovu toliko potrebnu svakom pojedincu, kazao je gvardijan Paurić.

Pročitajte više