Biškupić i Frank razgovarali o kulturnoj suradnji Hrvatske i SAD-a

HRVATSKA i američka vlada potpisat će u prvoj polovici ove godine Sporazum o zaštiti kulturnog naslijeđa u Republici Hrvatskoj i pojedinih hrvatskih dobara u SAD-u, rečeno je na današnjem sastanku hrvatskoga ministra kulture Bože Biškupića i američkoga veleposlanika u Hrvatskoj Ralpha Franka.

Obje su strane, kako je izvijestio kabinet ministra, izrazile zadovoljstvo što je nacrt toga sporazuma usuglašen. Osim toga razgovarali su i o kulturnoj suradnji dviju zemalja, a obostrana je želja da se dosadašnja dobra suradnja poboljša novim inicijativama.

Biškupić s tim u vezi planira i radni posjet SAD-u tijekom veljače, kada će održati predavanja u Kongresnoj knjižnici i tom prigodom održati više susreta u svrhu konkretiziranja hrvatsko-američke kulturne suradnje.

Posebno će biti aktualizirano pitanje mogućnosti izdavanja hrvatskih autora u SAD-u te prisutnost hrvatskih književnih djela u knjižnicama, naročito u dijelovima SAD-a gdje ima mnogo hrvatskih iseljenika.

Ministar će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu koji surađuje na postavi novoga muzeja u Jasenovcu te razgovorati u The Smithsonian National Gallery o mogućnosti postavljanja izložbe Hrvatske tradicijske kulture.

Pročitajte više