BITKA NA SUTJESCI: SVAKOM NJEGOVA PROSLAVA



SARAJEVO, 11. lipnja (Hina) - Šezdesetu obljetnicu bitke na Sutjesci malobrojni još uvijek živi partizanski borci iz Bosne i Hercegovine obilježit će uskoro u dva navrata, ovisno o tome iz kojeg su entiteta. L

Zamišljena kao prva velika manifestacija kojom bi se sedam godina po završteku posljednjeg rata na simboličan način ponovo na jednom mjestu okupili članovi nekadašnjeg zajedničkog SUBNOR-a, proslava bitke na Sutjesci pretvorila se u novi povod za podjele i optužbe.

Glavni odbor SUBNOR-a čije je sjedište u Sarajevu objavio je kako će obilježavanje obljetnice bitke na Sutjesci organizirati na Tjentištu 5. srpnja.

Predsjednik ove organizacije Jure Galić kazao je kako se nije mogla realizirati zamisao da to bude 14. lipnja jer je SUBNOR iz Banje Luke uzurpirao pravo na cjelokupno organiziranje ove proslave uključivši u nju neprihvatljive političke elemente i simbole.

Tako je, prema planu iz Banje Luke, na Tjentištu trebala biti svirana samo himna srpskog entiteta "Bože pravde", država BiH ne bi se ni spomenula no zato bi se odala počast sudionicima posljednjeg rata.

"Zasigurno znam da predstavnici 'otadžbinskog rata' kako nazivaju one koji su u svoje vrijeme klali i masovno ubijali u Srebrenici, koji su godinama držali u blokadi Sarajevo i bez milosti ubijali, neće polagati vijence u čast poginulih partizana već će to svakako učiniti u čast onih čiji su nasljednici", kazao je Galić.

On će također bez imalo dvojbe zaključiti kako je vodstvo banjalučkog SUBNOR-a puki sljednik politike Radovana Karadžića pa iz toga proistječe i njihov plan podsjećanja na bitku na Sutjesci.

Glavni odbor SUBNOR-a vjeruje kako će 5. srpnja biti dan kada će na Tjentište doći svi istinski štovatelji antifašističke borbe a poziv je upućen svim organizacijama koje okupljaju partizane u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te Makedoniji.

Banjolučki SUBNOR svoju će proslavu održati 14. lipnja. Predsjednik te organizacije Blagoje Gajić izrazio je čuđenje odlukom što su je donijeli njegovi bivši ratni drugovi iz Sarajeva.

On tvrdi kako je motiv za takvu odluku samo to što nije uvažena želja da u ime Glavnog odbora SUBNOR-a govori i Vaso Radić kao izravni sudionik bitke koji je na Sutjesci i ranjen.

Gajić pojašnjava kako "ne bi nikamo odvelo kada bi govorili svi koji su na Sutjesci ranjeni" no iza ovakvih tvrdnji krije se i strah od onoga što bi Radić kao Srbin koji se odlučno protivio Karadžićevoj politici mogao kazati.

Banjolučki SUBNOR tvrdi kako ničim nije izdao tradicije partizanske borbe iz Drugog svjetskog rata a Gajić je izrazio očekivanje kako će ove subote na Tjentište doći ne samo gosti iz Srbije nego i iz drugih dijelova bivše Jugoslavije.

(Hina) rm rb

Pročitajte više