Bivši ministar izabran za novog civilnog predsjednika Mauritanije

SIDI OULD CHEIKH ABDALLAHI, bivši ministar u vladi dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Maoode Sid'Ahmeda Oulda Taye, u drugom krugu izbora je izabran za sljedećeg predsjednika Mauritanije.

68-godišnji Abdallahi je osvojio 53 % glasova, dok je Ahmed Ould Daddah, ekonomist i oporbeni čelnik osvojio 47 % glasova.

Ovi predsjednički izbori su prvi održani nakon što je u kolovozu 2005. godine bivšeg predsjednika Tayu srušila vojna hunta na čelu s pukovnikom Ely Ouldom Mohamedom Valijem. Hunta, koja sebe naziva Vijeće za pravdu i demokraciju, je odmah nakon puča obećala da će u roku od dvije godine održati demokratske izbore.

U studenom prošle godine su tako održani parlamentarni izbori na kojima je relativnu većinu dobila Daddahova stranka RFD.

Daddah je na izborima dobio većinu glasova u glavnom gradu Noukachottu, dok je Abdallahi, kojega mnogi drže miljenikom vojne hunte, dobio većinu glasova u provinciji.

I Abdallahi i Daddah pripadaju etničkoj grupi tzv. Bijelih Maura koji su stoljećima dominirali zemljom i kao robove držali Crne Maure. Obojica kandidata su tijekom kampanje istakli nužnost iskorjenjivanja ropstva koje se u toj afričkoj državi i dalje prakticira usprkos zakonskih zabrana. Uz podjele među samim Maurima, Mauritanija je etnički i rasno podijeljena i na pretežno arapske Maure i subsaharske afričke narode.

D.A.

Pročitajte više