Bivši zapovjednik NATO-a blizu odluke o predsjedničkoj kandidaturi

BIVŠI zapovjednik NATO-a Wesley Clark izjavio je u petak da se Sjedinjene Države "vode u krivom smjeru", no nije želio reći hoće li se kandidirati za američkog predsjednika, obećavši da će odluku donijeti idući tjedan ili dva.

Dok velik broj demokrata predviđa da će se priključiti devetorici kandidata te stanke, Clark kaže da njegova žena tome zasad nije sklona i da još razmišlja hoće li ući u predsjedničku kampanju 2004. godine.

"Radi se o promjeni cijele karijere. Odluku o tome morate donijeti u pravo vrijeme i izdržati do kraja", rekao je Clark.

Umirovljeni američki general i žestoki kritičar aktualnog predsjednika Busha rekao je da je zabrinut načinom na koji se zemljom upravlja "i na unutarnjem planu i u inozemstvu".

Na planu unutarnje politike Clark je kritizirao Bushovo smanjenje poreza, rekavši da se time pogoduje bogatima, a štedi na školstvu i zdravstvenoj skrbi.

Zapovjednik NATO-a od 1997. do 2000. godine smatra da se Bush "zaletio" u rat u Iraku, koji nije predstavljao neposrednu prijetnju Sjedinjenim Državama, te da Bush nema odgovarajući plan za poratno uređenje te zemlje, čime je američke vojnike izložio riziku terora koji u Iraku postaje sve izraženiji.

Bivši vijetnamski veteran, koji je prestižnu vojnu akademiju West Point završio kao prvi pitomac u klasi, neće žuriti s donošenjem odluke o predsjedničkoj kandidaturi. "Nisam političar i o svemu treba još dobro razmisliti", rekao je Clark.

Pročitajte više