Blair želi da Britanija potvrdi europski ustav

Britanski premijer Tony Blair ponovio je u petak svoju želju da Velika Britanija potvrdi europski ustav i opovrgnuo spekulacije da se nada da će još neka zemlja EUa biti protiv, što bi ga poštedjelo organiziranja referenduma u situaciji kada je britanska javnost prilično euroskeptična.

"Bilo bi to vrlo glupo s moje strane kad bih tako razmišljao", odgovorio je britanski premijer na pitanje španjolskog novinara koji ga je zapitao nada li se da će se Francuska ili Poljska očitovati protiv europskog ustava. Britanija će o tom pitanju odlučivati na referendumu 2006. godine.

Premda Blair u potpori ustavu može računati na liberalno-demokratsku oporbu, najveća oporbena stranka, konzervativci, vode kampanju protiv europskog ustava.

Pred Blairom je teška zadaća. Britanska javnost tradicionalno je euroskeptična, a većina glasila je sumnjičava, pa i otvoreno neprijateljski raspoložena prema Europi.

Na redovitoj mjesečnoj tiskovnoj konferenciji Blair je također govorio o novom britanskom antiterorističkom zakonu i stanju u Siriji.

Novi sustav borbe s terorizmom koji predlaže britanska vlada "svakako je nužan", kazao je u Blair na konferenciji. "Ograničenja sloboda svakako su nužna", kazao je Blair.

Novi prijedlog zakona o suzbijanju terorizma koji je u utorak iznio ministar unutarnjih poslova Charles Clarke trebao bi omogućiti ministru da nametne ograničenje osobne slobode, od zabrane telefoniranja do ograničenja kretanja. Vlada želi što prije prihvatiti novi dokument koji će zamijeniti protuteroristički zakon iz 2001. čija valjanost istječe 14. ožujka.

Sirija "mora ozbiljno shvatiti svoje obveze kako bi spriječila svaki oblik terorizma", kazao je u petak Tony Blair na mjesečnoj konferenciji za tisak odgovarajući na pitanje o Libanonu. "Države koje podupiru terorizam čine medvjeđu uslugu ne samo zemljama u kojima podupiru terorizam, već i vlastitoj zemlji", kazao je britanski premijer.

Ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je u ponedjeljak u Bruxellesu da postoji "visoki stupanj sumnje" u umiješanost Sirije u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 14. veljače u Beirutu. Libanonska oporba optužuje libanonski režim i Siriju koji opovrgavaju bilo kakvu umiješanost u atentat. Beirut je prihvatio suradnju s istražnim povjerenstvom koje je UN poslao na lice mjesta.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više