Blamaža Vlade u Šibeniku: Šuker pokušao poduzetnicima "prodati" predizborni govor

"HRVATSKA uspješno brodi financijskom krizom, evo tu je pismo MMF-a kako smo na dobrom putu i kako smo na vrijeme proveli adekvatne mjere, a nemojmo ni zaboraviti naše antirecesijske mjere i uspješnu prodaju državnih obveznica za 750 milijuna eura koji ćemo iskoristiti za refinanciranje dospjelih zaduženja iz prethodnih godina", započeo je ministar financija Ivan Šuker svoj govor na otvaranju 13. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku, kao da je u najmanju ruku na stranačkoj konvenciji.

Hvalite me usta moja, kad nitko neće

No, da ministar Šuker kao i ministri Božidar Kalmeta, Petar Čobanković i Marina Matulović Dropulić nisu na stranačkoj konvenciji, kao i to da je situacija daleko od bilo kave idile postalo je jasno kada su poduzetnici na konvenciji počeli postavljati pitanja ministrima, ponajprije Šukeru.

Naime, Šukeru se uporno spočitavala nelikvidnost posebice javnih poduzeća koja je na razini države dosegla ukupno 16 milijardi kuna, podsjećali su vladu kako se ne provodi antirecesijska mjera da se obaveze podmiruju u roku od 60 dana. Na hvalisavog Šukera pljuštale su kritike poduzetnika kako je krajnje vrijeme da se otpuste nesposobni menadžeri u državnim tvrtkama a pitalo se i što je s najavljenih spuštanjem PDV-a.

Šuker i dalje udarao po sada već staroj mantri kako će sjajan potez Vlade kojim smo se zadužili za dodatnih 750 milijuna eura, riješiti veliki dio problema.

Mantra o zaduženju

"Najveći dio od 750 milijuna eura koristit ćemo za refinanciranje dospjelih zaduženja iz prethodnih godina i ovim ćemo doći do likvidnosti", objašnjavao je Šuker danas nevjernim poduzetnicima tvrdeći kako se tim potezom omogućava tvrtkama i HBOR-u da se mogu zaduživati kod kuće i u inozemstvu.

"Država je time oslobodila novac za poduzetnike", tako je govorio Šuker, ponovivši još jednom vijest staru gotovo dva mjeseca kako je HAC-u osiguran kredit od 100 milijuna eura, a da će im se sljedećih mjesec dana pomoći u dobivanju kredita od još 100 milijuna eura!

Kao što smo rekli unatoč euforičnom tonovima s podija poduzetnici su u svojim pitanjima, koji su se često pozivali na vlastita iskustva i realno stanje u državi, govorili o skorom udaranju Hrvatske o samo financijsko dno.

E kad bi...

Naravno, najviše je bilo govora o nelikvidnosti kao i bezakonju koji omogućava da jedna osoba otvori i do 10 tvrtki kojima se kupuju proizvodi bez da ih se plati. Država bez obzira na to što zna kakvo je stanje u realnom sektoru i dalje ne odustaje od naplate PDV-a proizvođačima bez obzira na to što računi nisu naplaćeni. Štoviše Hrvatska takve proizvođače kazneno goni zbog neplaćanja PDV-a, dok neplatiše jednostavno otvaraju nove tvrtke kojima opet kupuju bez pokrića.

"E, kad bi se uvelo plaćanje PDV-a po naplati računa državni proračun bi bio u kolapsu", ustvrdio je Šuker što je u najmanju ruku izazvalo buru negodovanja među poduzetnicima koji smatraju da su njihove tvrtke već dovedene na rub kolapsa.

I.Ć.
Foto: Nikša Stipančev (Cropix)

Pročitajte više